Prostreno.cz

Pokud chcete jíst zdravě, musíte začít velkým úklidem v kuchyni

Pokud jste si předsevzali, že konečně začnete zdravě žít, je jasné, že se v první řadě musíte soustředit na svůj jídelníček. Ačkoli to zní jako snadná věc, budete překvapeni, kolika nástrahám budete v cestě za zdravou stravou čelit. Dokonce i ve vlastní domácnosti!

Nejvíce pokušení na nás samozřejmě číhá v kuchyni. Tahle místnost dokáže s našimi dietními předsevzetími nepěkně zamávat! Stačí ale pár opatření a stane se vaším spojencem. Co je třeba udělat?

Velký úklid

Začněte tím, že většinu pokušení odstraníte ze svého dosahu. Sladkosti, slané pochoutky a další dobroty budou mít napříště do vaší kuchyně vstup zakázán. Když se vám čokoládová tyčinka nebude skrývat v polici, nesníte ji. To je jednoduché pravidlo. A to samé platí o ledničce – i v ní mějte jen zdravé potraviny. Když přijde chuť mlsat, je vždycky lepší sáhnout po jablku než po chipsech!

Voda a ovoce

Občas někteří z nás hřeší z hlediska pitného režimu. Jenže dehydrataci často náš mozek vyhodnotí spíše jako hlad. A je zaděláno na pořádný problém. Proto mějte vždy na očích například džbán nebo lahev s vodou – a nalévejte si z nich, kdykoli jdete kolem.

Dobrým trikem je také mísa s ovocem po ruce. Zažene prvotní hlad i žízeň a nedodá nám tolik kalorií jako třeba kus sýra nebo sušenka.

Tahák na lednici

Opište nebo vystřihněte si z časopisu zdravé recepty, které chcete zkusit. Že takových máte doma hory? Ale kde? Nejspíš někde založené. Tak jich pár vezměte a pěkně je magnetky přichyťte na lednici. Budete je mít neustále na očích, a až půjdete příště nakupovat, rovnou přibalíte i suroviny na zdravou novinku.

Přátelské přístroje

Máte rádi zeleninové či ovocné šťávy, smoothie nebo domácí celozrnný chléb, jenže se vám pokaždé nechce vyndávat odšťavňovač, mixér nebo pekárnu? Pak si kuchyň uspořádejte tak, abyste po ruce měli právě vše potřebné na vaření zdravých pokrmů.

Vázy a květináče

Založte si doma na parapetu bylinkovou zahrádku! Některé byliny ani nemusíte pěstovat v květináči se zeminou, stačí jim nádobka s vodou, ve které si budou lebedit. A vy budete mít vždy při ruce zdravé ochucovadlo, které nejen povznese vaše kuchařské výtvory na nový level, ale navíc mnohdy pomůže s nastartováním metabolismu a povzbudí zažívání.

Pořádná žárovka

Ačkoli tlumená světla se hodí například do ložnice, v kuchyni je vyměňte za zářivé osvětlení. Je totiž prokázáno, že čím tlumenější světlo, tím toho spořádáme více (a častěji chodíme mlsat). A to se v kuchyni s lednicí a spižírnou plnou dobrůtek zrovna nehodí.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat