Prostreno.cz

Prevence proti nachlazení od našich babiček

Jaro je konečně tady a to znamená jediné – výkyvy teplot a „aprílové“ počasí, což se může neblaze projevit na vašem zdraví. Naštěstí se dá podnikat celá řada opatření, která vás před virózou ochrání. A začít se dá už ve sprše!

Jak se říká, prevence je základ. Spoléháte na přísun vitaminů, abyste místo jarních procházek neleželi doma s teplotou a bolestí hlavy? Tím samozřejmě nic nezkazíte, ale proč to pro všechny případy ještě nepodpořit. Tyto staré a osvědčené prostředky pocházejí z lidových mouder a zkušeností. Když je vezmete na milost, bacilů se bát nemusíte!

Čaj z černého bezu na imunitu

Bezový čaj je proti nachlazení přímo ideální. Posiluje obranyschopnost organismu, což se teď, když má počasí zvláštní smysl pro humor, bezesporu hodí. 1/4 litru vroucí vody přelijte přes vrchovatou lžičku květů černého bezu, nechte deset minut louhovat, poté sceďte. Podle chuti si čaj přislaďte lžičkou medu či trochou ovocného cukru. Popíjejte ho vždy vlažný, zhruba po čtyřech hodinách. A máte klid!

Čaj z lipového květu zabrání infekcím

Lipový medikament se užívá zejména v období zvýšeného nebezpečí infekcí, tedy v pozdním podzimu a s očekávaným příchodem jara. Postup „výroby“ je stejný jako v předchozím případě, včetně doporučeného dávkování.

Meduňková silice zatočí s bacily

Silici z meduňky seženete v lékárně a jejím užíváním můžete předejít celé řadě neduhů. Příprava je velice snadná – 1 čajová lžička se rozpustí ve sklenici horké vody a přisladí medem. Účelné je naordinovat si přírodní lék dvakrát denně a toto pravidlo striktně dodržovat. Občasná konzumace ztrácí na účinnosti.

Horká koupel nohou proti podchlazení

I koupání nohou v horké vodě je prastarý lék, jak zabránit nachlazení. Vždyť v dobách dávno minulých lidé rozhodně neměli k dispozici léky na prevenci onemocnění, doplňky stravy a všemožné vitaminové nápoje, které jsou dnes dostupné na každém kroku. Když se tedy naši předci vrátili domů promrzlí, co jim taky zbývalo, než si napustit lavor vodou snesitelné teploty a na deset minut do něj ponořit končetiny až po kolena. Součástí této kúry byl nepostradatelný lipový a bezový čaj.

Střídavé sprchování na otužování

Ve zdravém těle zdravý duch. Střídání teplé a studené vody přispívá k odolnosti vůči choroboplodným zárodkům. Na tuto metodu se už trochu zapomnělo, ale možná je otázkou času, kdy přijde zase do módy. Směrodatný je tepelný rozdíl, kterého lze – s teplým oblečením – dosáhnout i pohybem na čerstvém a chladném vzduchu. Takže odpoledne procházka a potom šup do sprchy!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)

Vaječná omeleta s lososem

(35 hlasů)

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat