Při sestavování jídelníčku bychom neměli zapomenout ani na potraviny, které chrání a pozitivně ovlivňují náš mozek. Které to jsou?
Následujících 10 jídel byste neměli jen tak ignorovat. Také s jejich pomocí totiž můžete předejít nejrůznějším neurodegenerativním onemocněním, jako je například Alzheimerova choroba nebo demence. Tedy alespoň to tvrdí řada vědeckých výzkumů zaměřených na naši nervovou soustavu.
1. Jablka
Jedno jablko denně může mozek ochránit před onemocněními, jako je Alzheimerova nebo Parkinsonova choroba, a to díky látce s názvem quercetin.
2. Chřest
Chřest je bohatý na kyselinu listovou, která dělá mozku moc dobře – je nezbytná pro metabolismus mastných kyselin v mozku.
3. Hovězí maso
Libové hovězí maso je zásobárnou vitamínu B12, železa a zinku. Právě tahle trojice pomáhá udržovat nervovou tkáň zdravou.
4. Jahody a borůvky
Studie ukázaly, že lidé, kteří holdují těmto plodům, mají lepší paměť a také motoriku. Navíc mozku prospívají i antioxidanty v nich obsažené.
5. Tmavá čokoláda
Čokoláda s vysokým obsahem kakaa je silným antioxidantem a přirozeným stimulantem tvorby endorfinů, díky nimž se cítíme šťastní.
6. Losos
Losos obsahuje množství omega-3 mastných kyselin, které podporují správnou činnost mozku.
7. Sušené oregano
Málokdo by to tipoval, ale studie prokázaly, že oregano obsahuje 40krát více antioxidantů než jablka, 30krát více než rajčata, 12krát více než pomeranče a 4krát více než borůvky nebo jahody.
8. Vlašské ořechy
Vlašské ořechy jsou skvělým zdrojem proteinů, omega-3 mastných kyselin, a navíc obsahují vitaminy E a B6, které podporují zdraví nervové tkáně.
9. Celozrnné potraviny
Vláknina a vitamin E, jež celozrnné potraviny obsahují, pomáhají udržovat naše srdce zdravé, díky čemuž má mozek zajištěný potřebný přísun krve.
10. Jogurt
Jogurt a další kysané mléčné výrobky představují výborný zdroj proteinů a vitaminu B, které jsou nezbytné pro komunikaci mezi nervovými buňkami.
Sledujte nás na sociálních sítích: