Prostreno.cz

Nervozita či smutek. Sáhněte po přírodních antidepresivech

Léky, co pacientům v depresi mají pomáhat, nemusejí mít u některých lidí takové účinky, jak se od nich očekává. Míváte občas mírné deprese či splíny? Pomoc můžete hledat i v přírodě. Naštěstí je tu totiž zelený čaj, mléko a sluneční záření!

Jisté události v životě mohou vyvolat negativní emoce – například smutek, osamělost, nervozitu. Od nich je poměrně snadné sklouznout do deprese, během níž se většina lidí naprosto izoluje. Mimochodem, pacientů trpících depresí je podle Světové zdravotnické organizace v globálním měřítku přibližně 615 milionů. Odhaduje se také, že celosvětový trh s antidepresivy vydělá do roku 2021 zhruba 13 miliard dolarů. Nechcete se spoléhat jen na léky? Pak zkuste pomoc z přírody!

Úleva, nebo jen reklamní tah?

Závěry nedávné americké studie zveřejněné v odborném časopise Magazín americké lékařské asociace prokázaly, že v případě mírné nebo středně závažné úzkosti nejsou antidepresiva o nic efektivnější než obyčejné pilulky s placebem. To je pořádně znepokojivý fakt, který všem uživatelům poskytl velký důvod k zamyšlení i hledání další alternativy. Pořád jsou totiž i jiné metody, jak podpořit mysl a zmírnit příznaky deprese. O kterých se bezpečně ví?

Vitamin B12, spolehlivý doktor duše

Pokud trpíte na splíny i vy, měli byste zvážit krevní testy, které odhalí, zda má vaše tělo dostatek tohoto vitaminu. Jeho nízké hladiny vedou k chronické únavě, špatné náladě, mlhavému myšlení, nervové labilitě, nedoslýchavosti, neplodnosti i halucinacím. Naopak v navýšení jeho příjmu vidí lékaři cestu, jak zatočit s depresí. Hlavním zdrojem vitaminu B12 jsou živočišné produkty, tedy vejce, mléko, sýr, maso a vnitřnosti.

Zelený čaj, šálek nejen o páté

Hlavní předností zeleného čaje je zcela unikátní aminokyselina L-Theanin. Vědci na základě četných studií potvrdili její uklidňující a relaxační schopnosti, tudíž je velice prospěšná ve stresu, při stavech úzkosti, během spánkových potíží i nesoustředěnosti. Pomůže však i jinde! Jelikož tato aminokyselina ovlivňuje hladiny neurotransmiterů v mozku, dokáže navýšit „učební kapacitu“ a podporuje myšlení.

Vitamin D, hurá na slunce

Déčko je vlastně hormon nezbytný pro řadu procesů probíhajících v těle. Má zodpovědnost za imunitu, posiluje zdraví kostí a zubů, navíc je schopen zlepšovat náladu. Chcete-li optimalizovat jeho hladinu, měli byste denně načerpat 10 až 20 minut nechráněného slunečního záření. Zásobárnou jsou také losos, sardinky a žampiony. Konzumujte je pravidelně a optimismus vás nemine!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Palačinky

(1 hlasů)

Vejce benedikt

(2 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat