Prostreno.cz

Chřest nebo řepa. I tam najdete bohatý zdroj opomíjeného křemíku

Křemík je obvykle ignorován, ačkoli jeho nedostatek ovlivňuje pokožku, kosti i vlasy. Jak se jmenuje jeho největší zdroj a kdy se dá přidat i do koupele?

Jedním z nejběžnějších zdrojů křemíku je přeslička. Tento miniaturní stromek kvete během jara a sušená verze patří k nejoblíbenějším rostlinným zdrojům zmíněného minerálu. Přeslička je bylinka, která se může pochlubit hojivými vlastnostmi díky obsahu oxidu křemičitého v jeho organické formě. Mějte však na paměti, že v opačném případě, tedy ve formě anorganické, je křemík tělem špatně absorbován, ostatně jako ostatní minerály (vápník, železo a hořčík).

Krása, která neuvadá

Oxid křemičitý v organické rostlinné formě přináší lidskému tělu celou řadu výhod. Kysličník křemičitý působí ve spojení s vápníkem při stimulaci obnovy kostí a tvorbě chrupavky. Bez něj vzniká pravděpodobnost vývoje osteoporózy.

Nízké hladiny křemíku se projevují hlavně na kůži, která je hrubá a drsná. Nehty jsou křehké, vlasy mdlé a celkově unavené. Nedostatkem tohoto minerálu trpí i imunitní systém. Přesličku na něj! Křemík však lze doplnit i s pomocí minerálního gelu.

Podpora imunity a léčení jizev

Přípravek na bázi oxidu křemičitého je koloidní disperzí drobných částic oxidu křemičitého. Indikace zahrnují normalizaci nad kyselým žaludkem, zvládání kolitidy jako součásti léčby Crohnovy choroby a léčbu průjmů. Oxid křemičitý v minerální formě je ideální při léčbě infekcí močového měchýře.

Křemík totiž funguje jako filtr, který se účinně váže na mikroorganismy způsobující onemocnění. Kromě toho stimuluje produkci fagocytů, které primárně fungují tak, že spotřebovávají všechny toxické prvky, které napadají tělo, jako jsou bakterie a viry. Při použití zevně může být použit jako léčba poškozené pokožky. Působí na jizvy, pupínky, škrábance, strie a popáleniny od slunce.

Křemík v lázni

Dr. Paul Gerhard Seeger, uznávaný onkolog a výzkumný pracovník z berlínské univerzitní nemocnice Charité, dokonce uvedl, že integrace oxidu křemičitého jako součásti léčby rakoviny je zásadní pro účinnou léčbu. I on tak doporučuje již zmíněnou přesličku, její šťávu, extrakty, tinkturu, kapsle i prášek. Čerstvou přesličku zase můžete přidat do teplé lázně. Uklidňuje, působí na ledviny a revmatické bolesti.

Co jíst?

Mimochodem, již otec Sebastian Kneipp z Německa zpopularizoval použití přesličky jako bylinného léku. Stejně jako rakouská herbářka Maria Treben. Ačkoli ortodoxní medicína neuznává přínosy přesličky jako formy léku, je známo, že patří k silným diuretikům a pomáhá při zvládání plicních problémů. Také podporuje regeneraci tkání, kůže, kostí, svalů, pojivových tkání a chrupavky.

Nakonec, přesličková šťáva je ideální pro léčbu anémie v důsledku vředů. A v čem ještě můžete křemík hledat? Proso, oves, ječmen, celozrnné zrno, jeruzalémské artyčoky, červená řepa, kukuřice, chřest či žito. To jsou ty správné zdroje.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Snídaně z lásky

(38 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat