Prostreno.cz

Za náladovost i potíže s trávením může nedostatek bílkovin

Zase jste zapomněli na důležitou schůzku? Pokud se ke všemu nemůžete na nic soustředit a máte jisté břišní obtíže, je nejvyšší čas dát si misku rýže, pohanku, sklenici mléka nebo pořádný kus sýra. Proč?

I když se bílkoviny skloňují snad ve všech pádech, o jejich funkcích v lidském těle má stále hodně lidí poněkud zkreslené představy. Ani vy v tom nemáte tak docela jasno? Proteiny jsou nezbytné pro tvorbu a obnovu tkání i budování svalové hmoty. Rovněž úzce souvisí s regenerací, přičemž zasahují do produkce hormonů a metabolických funkcí. Slouží také jako zdroj energie, zatímco se podílejí na výrobě protilátek a hemoglobinu. Nelze nezmínit, že bývají spojovány i se zpomaleným stárnutím a rychlejším hubnutím. Jak poznat, zda jich máte dostatek? Na pořádnou nouzi ukazují tyto signály!

Výkyvy nálad, které jsou prudšího rázu

Mění se vaše psychické rozpoložení častěji než aprílové počasí? Možná v tom má prsty kofein, kterého konzumujete až příliš, přepracovanost či spánková deprivace. Viníkem ale klidně může být bílkovinová krize, neboť tyto látky pomáhají mozku syntetizovat hormony dopamin a serotonin, jež navozují pocity klidu a celkové harmonie. Nevane tedy vítr právě odtud?

Výpadky paměti i špatná koncentrace

Zapomnětlivost, nesoustřednost, neschopnost jasného myšlení nebo špatná orientace v prostoru. Pokud jste přesvědčení o tom, že tyto příznaky, které se dají shrnout termínem mozková mlha, jsou typickou vizitkou stáří, pletete se. Náhlé výpadky paměti i poruchy koncentrace mohou postihnout každého, kdo trpí podmírou zmíněných živin. Tedy alespoň podle závěrů nedávné americké studie, které informují o tom, že vyvážená strava s adekvátním množstvím proteinů zlepšuje pracovní výkon, učení i motorické dovednosti.

Potíže s trávením. Ty napoví mnohé

Když je hladina jmenovaných dobrodinců „na bodu mrazu“, ohrozí to fungování mnoha tělesných funkcí, a to včetně trávení. To jste věděli? Zde hledejte příčinu otravného nadýmání, zácpy i pocitu plného břicha, stejně jako lehké nevolnosti. Jak situaci napravit? Zaměřte svou pozornost ke kuřecímu a krůtímu masu, tučným rybám, mořským plodům nebo mléku. Bohatým zdrojem bílkovin jsou i sýry, vejce, luštěniny, quinoa, pohanka, oves, sója, rýže a kukuřice.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4848496/, www.healthline.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rajská omáčka

(1 hlasů)

Želví maso

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat