Prostreno.cz

Viníci vzniku podráždění pokožky

Také vás obtěžují pupínky na hýždích, stehnech, obličeji nebo jinde na těle? Potýkáte se se svědivými ekzémy a často se „osypáváte“? Za těmito potížemi jsou často hormonální změny, geny nebo nesnášenlivost nejrůznějších materiálů. Obecně ale platí, že jakkoli je původ kožních potíží u jednotlivých pacientů rozličný, měli by se určitým věcem vyhýbat.

Oblečení

Při potížích s ekzémy či vyrážkami je nutné dbát především na materiály, ze kterého je vyrobeno oblečení, které nosíte. Zejména spodní a jiné, těsně přiléhající prádlo, by mělo být z přírodních materiálů, bez vyššího obsahu uměliny. Oblečení by také mělo být prodyšné, aby se zamezilo zadržování tělesné vlhkosti a tím samozřejmě zhoršování kožních problémů.

Dalším, často problematickým kouskem oděvů bývají i punčocháče. Zejména silonky mohou být nejen prvkem, který kožní problémy zhoršuje, ale také samotným spouštěčem.

Pozor si dejte také v případě, že rádi nosíte džíny. Jednak jsou celkem neprodyšné, ale potíže mohou způsobovat především barvy, kterými je látka napuštěna.

Hygiena

Hygiena je v případě vyrážek a ekzémů velmi důležitá, ale nic se nesmí přehánět. Nedoporučuje se dlouhé máčení problematických míst ve vodě, tudíž ani delší pobyt v bazénu. Výsledkem může být zhoršení vyrážky a extrémní svědivost.

Obezřetní buďte také při výběru kosmetiky. Používejte jen přírodní produkty a ve velmi malém množství.

Prací prostředky

Prací prostředky jsou nezřídka příčinou počátku kožních onemocnění. Přestože mnoho lidí používá výrobky, které jsou určeny i těm nejmenším dětem, není to zárukou zamezení potížím. Pomoci však mohou výrobky z ekologických řad, které neobsahují dráždivé látky. Místo aviváže lze použít také ocet, který prádlo změkčí a nepůsobí dráždivě.

Strava

V případě, že se vás tyto potíže týkají dlouhodobě, měli byste zauvažovat také nad změnou jídelníčku. Mnohdy mohou být totiž netolerované potraviny příčinou všech vašich problémů. Doporučuje se vyřadit mléko a mléčné výrobky, vejce, krupice nebo citrusové plody.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat