Prostreno.cz

Rychlodiety na večírky: Drastické hubnutí v pár dnech

„Rychlodiety“ toho slibují spoustu – jak budete za pár dnů štíhlejší o 10 kilo nebo 10 centimetrů, jak vlastně vůbec nebudete trpět, nepotřebujete pohyb… Ovšem co už nezdůrazní, je, jak nebezpečné mohou být.

Ponechme stranou skutečnost, že vaše tělo vám takové zacházení pěkně vrátí i s úroky – počínaje jojo-efektem přes únavu, nevolnost a konče klidně i vážnějšími zdravotními obtížemi (opravdu si myslíte, že vašemu organismu nijak nevadí, když bude týden dva strádat?). Jsou i další důvody, proč se takovýchto hubnoucích pokusů (lépe řečeno hazardů) jednou pro vždy zřeknout:

1. Hubnutí je maraton, ne sprint

Téměř ničeho, co chcete v životě dokázat, nedosáhnete okamžitě. A o redukci hmotnosti to platí také. Nechcete být přeci štíhlí jenom na pár týdnů! Se správnou strategií můžete mít vysněnou postavu klidně i celý život. Hubnutí je o změně životního stylu a hlavně o jeho udržení. Pro trvalé snížení váhy neexistují žádné zkratky – drastické metody hubnutí se totiž nedají udržovat věčně. Zato ty rozumné spočívající ve zdravém a vyváženém stravování společně s dostatečným množstvím pohybu ano.

2. Rovnováha je důležitá

Spousta krátkodobých (a pěkně nezdravých) diet předpokládá, že se ve svém jídelníčku zcela vzdáte některé ze složek potravy (nesmím jíst žádné sacharidy, na talíři nebude ani trošička tuku…) nebo že naopak budete konzumovat pouze jednu tuto složku (smím jíst jen bílkoviny, nic jiného než zelenina mi na talíř nesmí atd.). To je ovšem také cesta do pekel. Vaše tělo potřebuje ke svému správnému fungování všechny složky potravy (ano, i tuky a cukry). A pokud mu je budete odpírat, začnou mu citelně chybět (nebude mít energii, nezíská vitaminy rozpustné v tucích, začnou potíže s trávením…). Když budete takovou dietu aplikovat delší čas, doplatíte na to svým zdravím.

3. Být hodný i sám na sebe

Dalším problémem drastických dietních opatření je, že si kvůli nim musíte spoustu věcí odpírat. Především těch, co máte tak rádi. Z oblíbeného jídla se stane nepřítel, z nového stravovacího řádu pěkná otrava, z vašeho těla, jež bude pomalu přestávat fungovat tak, jak by mělo (protože mu budou chybět živiny a energie) rovněž nebudete nijak nadšeni. To je spousta negativních emocí a stresu, s nimiž se budete muset vyrovnat. A to dlouhodobě není nic udržitelného, navíc škodí zdraví. Nakonec stejně v zoufalství skončíte u maxi balení čokolády (chipsů…). Takže abyste takovýmhle excesům předešli, buďte na sebe hodní – dopřejte si vyváženou stravu a čas od času si klidně budete moci dopřát i nějaké to mlsání. Zasloužíte si ho!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Langoše

(1 hlasů)

Smažená vepřová játra

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat