Prostreno.cz

Tužebník jílmový je všestranná bylinná léčivka

Jedna bylinka, co je skoro na všechno? Ano, to je tužebník, který působí jako přírodní antibiotikum, harmonizuje trávení, zastavuje záněty, snižuje jakékoli bolesti a neutralizuje škodlivé volné radikály. Hodí se i na vnější použití, což ocení ti, které trápí kožní nemoci.

Bylinkáři, pozor! Vyhlašuje se pohotovost. V tomto období se sbírá celý kořen. Této nenápadné rostlince se lidově říká chlapská síla nebo chlapice. Ačkoli nemá tak dlouhou léčebnou historii jako většina jejích bylinkových kolegů, stále častěji se ukazuje, že její účinky na zdraví téměř nemají hranice. Jak může posloužit konkrétně vám?

Metla na nebezpečné volné radikály

Učiněný poklad, který potkáte v lesích, na písčitých a vlhkých půdách, loukách a u pobřežních houštin řek a potoků, obsahuje hned dvě významné skupiny rostlinných sloučenin – třísloviny a flavonoidy (1). Obě působí jako velice silné antioxidanty, tudíž bojují proti poškození buněk a tkání způsobenému reaktivními molekulami nazývanými volné radikály, jež mohou významně přispívat k celé řadě chronických onemocnění (2).

Antibiotikum, co není z lékárny

Tužebník je také přírodním antibiotikem, neboť zprostředkovává kyselinu salicylovou, která je aktivní složkou aspirinu (3). Díky tomu snižuje bolesti a tlumí záněty probíhající v těle. Chlapici tedy oceníte při chřipce, potížích s pohybovým aparátem, angíně, dně i revmatoidní artritidě. A vlastně i otravě z jídla, protože jestli něco spolehlivě likviduje bakterie, a to včetně obávané E.coli, tak právě ona (4). Souběžně omezuje riziko rakoviny (5). Je jasné, proč ji lidoví léčitelé tolik uznávají, že? Podle nich také nesmírně prospívá trávení, čistí krev, snižuje horečku a zlepšuje činnost metabolismu. Při vnějším použití, třeba ve formě obkladů, si prý hravě poradí i s kožními nemocemi.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6155584/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25695410/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22711544/, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25695410/, (5) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29607788/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat