Prostreno.cz

Zajímavé účinky zakysané smetany

Pleťová maska ze zakysané smetany podpoří elasticitu pokožky, a navíc ji i celkově zjemní. Co se týká přímé konzumace, ta zase může přispět k hubnutí, regulaci škodlivého cholesterolu i lepšímu stavu kostí.

Specifickou chuť zakysané smetany si oblíbil celý svět. V Itálii se využívá jako zapékací omáčka, francouzští kuchaři s ní nahrazují majonézu a ve Spojených státech se běžně podává k čokoládovým dezertům. Hodně si ni potrpí i gastronomie ruská, protože se objevuje v celé řadě tradičních receptů. Ani vaše kulinářská kouzla se bez „zakysky“ neobejdou? Pojďme si říct, co to v té lednici vlastně máte za poklad.

S tukem se může i šetřit

Zakysaná smetana je mléčný výrobek, který se vyrábí fermentací běžné smetany s bakteriemi mléčného kvašení. Oproti té sladké je lehce stravitelná, ovšem neznamená to, že by v ní chyběl úhlavní nepřítel redukčních diet – tuk. Toho obvykle mívá 10 až 15 procent. Výrobci naštěstí myslí i na dietáře, proto jsou na pultech obchodů k mání i zakysané smetany s nižším obsahem tuku, tudíž si podle svých preferencí, tělesných proporcí i redukčních ambicí vybere každý. Napadlo by vás, že tenhle bílý produkt může být i zdravý?

Pozitiva nejen pro kosti

Obsažený vápník a vitamin D nabízí velký prospěch pro kosti, kterým s přibývajícím věkem hrozí snížená hustota a tedy i riziko osteoporózy (1). Přítomné nasycené mastné kyseliny zase přispějí k regulaci škodlivého cholesterolu, čímž podpoří kardiovaskulární kondici (2). Když je nízkotučná zakysaná smetana přidána do dobře vyvážené stravy, může zafungovat i jako prostředek ke shození nadbytečných kilogramů. Bylo totiž zjištěno, že právě ona napomáhá hubnutí, a to nejen u žen v menopauze (3). A co třeba takové vnější použití? Ani to se nevylučuje. Kyselina mléčná v zakysané smetaně má příznivý vliv na elasticitu pokožky, přičemž ji celkově zjemňuje (4). Nechtělo by to další kelímek do foroty?

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4784773/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5867544/, (3) www.mdpi.com/2072-6643/11/5/1157, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8784274/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat