Prostreno.cz

Potraviny, kterými Japonci zpomalují stárnutí

Japonsko patří mezi země s nejdelším životem tamních obyvatel. Jejich strava je jednoduchá, prospívá pevnému zdraví a zpomaluje stárnutí. Čím vás japonský jídelníček může inspirovat? V obchodech se poohlédněte po těchto potravinách!

Jedním z nejlepších způsobů, jak dosáhnout šťastné dlouhověkosti, je zaměřit se na stravu bohatou na živiny. Okinawané, komunita lidí ze skupiny ostrovů v nejjižnější japonské prefektuře, jsou toho živým důkazem. Okinawa je považována za jednu z pěti světových modrých zón (oblastí, kde lidé žijí nejen nejdéle, ale také nejzdravěji), a to převážně díky rostlinným, nezpracovaným potravinám.

Dobrou zprávou je, že pokud nežijete ani na jednom z těch krásných ostrovů nebo v některých dalších blue zones, neznamená to, že se podle toho nemůžete stravovat. Stačí jen do svého jídelníčku zařadit několik základních potravin okinawské diety.

Fialové sladké brambory

Až uvidíte tyto nádherné fialové hlízy ve svém obchodě s potravinami, nenechte je tam jen tak ležet. Fialové sladké brambory jsou velmi bohaté na antokyany, což jsou rostlinné pigmenty se silnými vlastnostmi podporujícími zdraví. Vědci (1) je spojují se zdravím srdce a antioxidačními účinky. Fialové batáty zároveň obsahují draslík, vitaminy A a C, vápník a další živiny.

Listy a plody moruše

Moruše je mocnou rostlinou, která řídí hladinu cukru v krvi, snižuje krevní tlak a pomáhá při regulaci hmotnosti (2). Když se nekonzumuje správně, má i své vedlejší účinky, takže je vhodné poradit se o ní se svým lékařem.

Mořské řasy

Bioaktivní sloučeniny zelených mořských řas mají antioxidační, antikoagulační, antimutagenní, antibakteriální a protirakovinné účinky (3). K mání jsou v obchodech se zdravou výživou a využijete je při přípravě sushi, ale i do polévek či salátů.

Pelyněk

Historicky se pelyněk používal v tradičních systémech medicíny v různých částech světa. Dnes je užívaný perorálně (ústy) a uplatňuje se při zažívacích potížích, nepravidelné menstruaci a vysokém krevním tlaku. Je také propagován jako sedativum, projímadlo a jaterní tonikum.

Okinawské tofu

Okinawské tofu je bohaté na sóju, prospívá srdci a může pomoci snížit hladinu cholesterolu. Jelikož může být obtížné ho sehnat, lze přejít alespoň na tofu běžně dostupné u našich výrobců a obchodníků.

Zdroje: (1) www.frontiersin.org/articles/10.3389/fphar.2020.01300/full, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5981255/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8232781/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat