Prostreno.cz

Špetka kurkumy denně postaví vaše tělo do latě

Kurkumu je dobré užívat pravidelně. Garantuje snížené riziko rakoviny, kardiovaskulárních chorob a mozkových degenerativních poruch. Přijdete jí na chuť?

Kurkuma je známá svými léčivými a preventivními schopnostmi u řady zdravotních stavů. Díky svému protizánětlivému, antioxidantnímu a antikancerogennímu účinku přispívá k celkovému zdraví našeho organismu. Právě proto bychom měli zvážit zařazení kurkumy do našich denních stravovacích návyků. Ale jaké jsou konkrétní přínosy špetky kurkumy denně?

Snížené riziko rakoviny

Američtí vědci si na základě své nejnovější studie (1) troufají tvrdit, že kurkuma příznivě zasahuje do celé řady procesů probíhajících v těle, přičemž zabraňuje i tvorbě rakovinných buněk. Obzvláště účinná je prý v boji proti rakovině prsu, vaječníků, plic a tlustého střeva. Pro lepší vstřebávání účinných látek kurkumy je vhodné uvést, že její konzumace s černým pepřem pomáhá zvýšit vstřebávání curcuminu až o 2000 % (2).

Stopka všemožným zánětům

Co mají společného deprese, migrény, často se opakující virózy, bolesti kloubů, infekce, cukrovka a chronická únava? Na první pohled možná nic, ovšem zdání klame. Častým původcem jmenovaných zdravotních komplikací je dlouho přetrvávající zánět. Čím se pravděpodobnost jeho vzniku dá výrazně omezit? Indickým šafránem, který vykazuje silné protizánětlivé účinky údajně srovnatelné s farmaceutickými léky – tedy alespoň podle některých odborníků (3).

Zaručená kondice mozku

V kurkumě je ukryto mnoho prospěšných látek, přičemž největší pozornosti a popularitě se těší asi obsažená sloučenina s názvem kurkumin. Je prokázáno, že toto žluté barvivo s antioxidačními účinky podporuje zdraví mozku a předchází jeho degenerativnímu poškození. Kurkumin však lze ocenit i v jiných případech – příznivě působí na vylučování žluči, tiší bolesti břicha, likviduje všemožné parazity a mírní nadýmání. Pozitivně však ovlivňuje i krevní oběh (4).

Cévy jako nové? Jistě

Kurkumě nelze odepřít ani to, že díky obsahu cenných živin a prospěšných látek funguje jako účinná „čistička“ cév. Všemi silami z nich totiž odstraňuje nahromaděný plak a cholesterol, čímž předchází kardiovaskulárním onemocněním (4). Žlutý prášek si můžete přidávat do pokrmů, nebo jeho malé množství smíchat s vodou či mlékem, a dát si každé ráno zdravotního „panáčka“.

Přestože je kurkuma velmi přínosná, neměla by se konzumovat v příliš velkých množstvích bez konzultace s lékařem. U některých lidí může způsobit alergickou reakci nebo zažívací potíže. Rovněž by měli být opatrní lidé trpící některými specifickými zdravotními problémy, jako je například žlučová kamenina či určité druhy nemocí jater.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6835707/, (2) /www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7144558/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9870680/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10005252/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat