Aspirin užívaný denně ochrání před celou řadou rakovin

Nová rozsáhlá studie o účincích dlouhodobého pravidelného užívání aspirinu a jeho generických léků obsahujících kyselinu acetylsalicylovou dokazuje, že tento lék může být skutečně velmi účinnou prevencí celé řady rakovin.

Aspirin denně prý ochrání před rakovinou plic, krku, slinivky, mozku, tlustého střeva a prostaty. „Tento lék se dlouhodobě používá k ochraně před infarktem srdce a mrtvicí a vědci nedávno také přišli s tím, že jeho užívání snižuje riziko rakoviny tlustého střeva o 35 procent,“ tvrdí autoři studie z nemocnice Johna Radcliffa v Oxfordu.

Tým lékařů z tohoto ústavu přitom sledoval účinky užívání aspirinu s denní dávkou 75 miligramů kyseliny acetylsalicylové u šestadvaceti tisíc pacientů. U rakoviny prostaty se při užívání aspirinu riziko onemocnění snížilo o deset procent, u rakoviny plic u nekuřáků o třicet procent, u rakoviny střev o čtyřicet procent a u rakoviny jícnu o šedesát procent v případě nekuřáků.

Ovšem užívání aspirinu může vyvolávat vnitřní krvácení, takže užívání léku musí vždy předepsat lékař. „Tato studie poskytuje velmi silné důkazy, že pravidelné užívání aspirinu může pomoci v prevenci rakoviny. Také to naznačuje, že čím déle je aspirin užíván, tím větší je pozitivní účinek. Tato studie je velmi důležitá pro chápání prevence rakoviny. Tohle je dalším důkazem, že aspirin je jedním z nejúžasnějších léků světa,“ komentoval studii profesor onkologie Alastair Watson z University of Liverpool.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:37
189 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:36

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat