Čím přísnější dieta, tím hůř se pak odolává nezdravým jídlům

Čím se člověk snaží zhubnout rychleji, tím si zadělává na větší boj s lákavými nezdravými jídly. Podle nové americké studie totiž příliš přísná dieta nutí mozek jednat jako ve velkém stresu, takže ten více touží po jídlech z rychlého občerstvení.

A co hůř. I když dieta skončí, jakákoli nová, stresující situace vyvolá v člověku opět nutkání se přejídat. Experti z University of Pennsylvania testovali účinky hladovění na laboratorních hlodavcích. Při dietě vzrostl v jejich mozku pocit hladu a hladina stresového hormonu. Zvířata také při zkrácení příjmu potravy o čtvrtinu zhubla 15 procent své váhy.

Když pak dieta skončila, myši se vrátily po normální konzumaci potravy k normální váze. Ovšem pokud je experti vystavili stresu, třeba hluku, zvířata začala žrát velmi tučnou potravu a přejídat se. Kontrolní skupina, která dietu nedržela, ale žádné takové známky chování nevykazovala.

„Tyto výsledky naznačují, že držení diety nejenže zvyšuje stres a zhoršuje úspěšné hubnutí, ale také může mozek naprogramovat pro budoucí zvládání stresu,“ uvedla autorka studie Tracy Balová z University of Pennsylvania.

TIP Bety: Cvičíte, zdravě jíte a přesto kila nejdou dolů? Poraďte se ZDARMA s naší dietoložkou Lenkou! Zeptat se jí můžete i na to, kde hledat motivaci k hubnutí!

Kdo drží drastickou dietu, vystaví stresu mozek, který pak touží po tučných jídlech. Po skončení diety pak jakýkoli stres v práci či rodině vyvolá nutkání opět jíst tučná jídla. A protože dotyčný nedrží dietu, většinou si je dopřeje a přibere.






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat