O Vánocích si dopřávejte borůvky, černý rybíz či brusinky. Odlehčí vašim játrům

Vánoce jsou obdobím, kdy se lidé navzdory původnímu poselství svátků hlavně přejídají. Záplavu tučného jídla ale v tomto období navíc často splachujeme nadměrným množstvím alkoholu. Kombinace ale může mít vážné následky na zdravotní stav jater.

Tučné pokrmy a nadměrná konzumace alkoholu způsobují ztučnění jater. Velmi nebezpečnému onemocnění lze předejít konzumací bobulového ovoce.

Podle nových výzkumů totiž látky obsažené v borůvkách, černém rybízu či brusinkách výrazně omezují riziko ztučnění jater i u ohrožené skupiny osob, která konzumuje tučná jídla a zároveň pije nadměrné množství alkoholu.

„Navíc konzumace bobulového ovoce má další blahodárné účinky na zdraví. Hovoří se také o prevenci diabetu, onemocnění srdce a cév a rakoviny,“ tvrdí doktorka Henna Maria Lehtonenová z univerzity v Turku.

Pokud se alkoholem vyvolané ztučnění jater neléčí, často vede k diabetu typu 2. Na ztučnění neboli steatózu jater se užívají také preparáty s ostropestřcem mariánským.






Celkem  0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Berani, týden 34 roku 2025 pro vás přináší zajímavou směsici energií. Na začátku týdne se můžete cítit trochu neklidní, možná až přepracovaní, jak se budou úkoly hromadit. Je důležité si zachovat klid a najít si čas na relaxaci, ať už ... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat