Slupky jablek dokáží omladit o mnoho let!

Odborníci na zdraví a výživu řadu let zdůrazňují význam jablka v lidském jídelníčku. Rozsáhlé výzkumy z posledních padesáti let dokazují, že právě tato malvice je doslova naditá látkami, které člověka chrání před řadou chorob a stárnutím. Proto se také říká, že kdo sní jedno jablko denně, nepotřebuje lékaře. Vědci z Iowy potvrdili, že většina blahodárných sloučenin se skrývá ve slupce. A jejich koncentrát dokáže účinně omlazovat svaly u starších osob, takže se vracejí do kondice o mnoho let mladších lidí.

Chřadnutí svalů ve vyšším věku je způsobeno bílkovinou zvanou ATF4, která mění tvorbu genů a ochuzuje svaly o bílkoviny potřebné k výstavbě struktury a k silovému výkonu, čímž dochází k úbytku svalové hmoty a také síly. Právě látky obsažené ve slupkách jablek mění aktivitu bílkoviny ATF4.

Největší pozornost vědci z Iowy věnovali kyselině ursolové, která je hojně zastoupena ve slupkách jablek. Ale stejně účinný je podle nich také tomatidin, který lze nalézt v zelených plodech rajčete.

„Mnoho z nás zná z vlastní zkušenosti, že jak stárneme, svalové ochabnutí a atrofie jsou velkým problémem. Tyto problémy mají zásadní vliv na kvalitu našeho života a zdraví,“ vysvětluje profesor Christopher Adams.

Ten provedl pokusy s laboratorními zvířaty a zjistil, že podávání kyseliny ursolové a tomatidinu po dobu dvou měsíců hlodavců zvýšilo množství svalové hmoty o deset procent a výkonnost svalů o třicet procent.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

194 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:56
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:01
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:54

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat