Stresujete se kvůli nadváze? Určitě přiberete

Stresujete se kvůli nadváze? Pak určitě přiberete. Tvrdí to vědci z Liverpoolu s tím, že se jedná o začarovaný kruh. Lidé kvůli stresu přibírají, protože stresové hormony působí negativně na metabolismus. To, že pak nabírají, vyvolává v dotyčných osobách ještě větší stres, takže přiberou ještě více.

Zmíněný britský výzkum dokazuje, že lidé, kteří se zabývají příliš svou postavou a trápí se nadváhou, v nejbližší době přiberou. A to kvůli tomu, že právě toto trápení vyvolává dlouhodobý stres, který ale brání hubnutí, i když se člověk snaží žít poněkud zdravěji. Stres je přitom nejsilnějším faktorem ovlivňujícím ukládání tuků v těle.

„Uvědomění si, že máte nadváhu, je samo o sobě velmi stresující a vlastně vám nakonec znesnadňuje úsilí při snaze chovat se zdravě,“ tvrdí doktor Eric Robinson z University of Liverpool.

Hlavním poselstvím studie doktora Robinsona je, že oznámení lékaře svým pacientům, že mají nadváhu, vlastně ke změně nepřispívá, ale zřejmě obezitu jen podporuje. Toto oznámení samo o sobě totiž nevede k řešení, ale pouze ke stresu. Dotyčný se začne svou postavou příliš zaobírat, je z ní ve stresu, který produkuje kortizol a další hormony mající negativní vliv na metabolismus.

Kortizol potlačuje účinnost hormonu sytosti leptinu a mozek tak necítí včas, že je žaludek plný, takže se člověk přejídá. Navíc kortizol zvyšuje produkci hormonu hladu ghrelinu. Dále snižuje rovnováhu mezi krevní glukózou a inzulínem.

„Paradoxně lidé, kteří se dozvědí, že jsou obézní, se začnou stresovat, jedí více a přiberou. Lidé, kteří mají nadváhu ale neřeší to, mnohem častěji zhubnou nebo alespoň zůstanou ve stejné váze,“ tvrdí autoři z Liverpoolu.

Člověk s nadváhou by se měl především zklidnit, začít se pohybovat a cvičit jógu. Právě jóga a pohyb pomáhají tlumit stres a navozují vnitřní klid, který posiluje pozitivní změny v životním stylu, což v konečném důsledku může vést k hubnutí.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Zapečená celozrnná houska

(17 hlasů)

Snídaně pro dva

(17 hlasů)

Valentýnské tousty

(20 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

15 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:20
26 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:17
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat