5 zvyků, jež vám dokáží ještě víc znepříjemnit menstruaci

Nebudeme si nic nalhávat – kdybychom jako ženy dostaly možnost zbavit se některých aspektů našeho života, jistě by mnohé z nás alespoň přemýšlely o tom, že by se rozloučily se svou menstruací. Protože, řekněme si to na rovinu, je to občas pěkná otrava.

Nejde jen o samotné krvácení nebo křeče u mnohých z nás s ním spojené. Klidně bychom zrušily i premenstruační symbol (neboli PMS), který si dokáže pohrát nejen s naším tělem (tak například břicho nafouklé jak ve třetím měsíci, neovladatelné chutě k jídlu), ale i psychikou (výbuchy vzteku či pláče, podrážděnost).

Extrémní projevy samozřejmě dokáže vyřešit lékařská věda, ovšem my ostatní si musíme zvyknout, že po značnou část našich životů nás menstruace provází.

Nicméně není třeba propadat depresím (otravná nebo ne, menstruace je přirozená), spoustu nepříjemných průvodních jevů menstruace si totiž způsobujeme samy svým chováním. A to znamená, že je můžeme zmírnit.

Na co si tedy dát pozor?
1. Na stres

Jako by nestačilo, že stres ovlivňuje snad vše, co se v našem těle děje, ovlivňuje i menstruaci a PMS. V té době náš organismus doslova plave v nejrůznějších hormonech (tedy víc než obvykle) a jakékoli výkyvy v hormonální rovnováze mu nedělají dobře. A týká se to i zvýšené produkce kortisolu, který se vyplavuje právě při stresu.

2. Na nedostatek spánku

Ten rovněž působí na hormonální hladinu v našem těle, navíc nepravidelný či nedostatečný spánek může způsobovat poruchy menstruačního cyklu (své by o tom mohly vyprávět ženy, jež pracují na denní a noční směny). Dokonce se u některých žen, u nichž byly problémy s pravidelným spánkem prokázány, doba menstruace prodloužila (jako by jejich organismus nemusel kvůli spánkové deprivaci bojovat se spoustou dalších věcí).

3. Na kávu

Je to paradox – šálek kávy je pro spoustu z nás takovým všelékem na cokoli. Únavu, špatnou náladu, nedostatek energie apod. Jenže v době PMS, tedy těsně před menstruací, vám může spíše uškodit. U spousty žen totiž může přispívat k úzkostem a depresivním stavům (jinými slovy některé projevy PMS znásobí...au…).

4. Na alkohol

Jedna ze starých (a jistě dobře míněných) rad našich maminek a babiček říká, že si máme dát během menstruace sklenici (a kdoví jestli jen jednu) dobrého červeného vína, aby se nám rozproudila krev. Že prý se nám uleví. Bohužel, opak je pravdou. Bylo prokázáno, že alkohol u spousty žen jen prodlužuje a zintenzivňuje menstruační křeče. A o té šílené kocovině, kterou zažijete druhý den (a která je jak ztrojnásobená kocovina v „běžných“ dnech), snad ani nemluvíme.

5. Na extrémní sporty

Jak je to vlastně s pohybem při menstruaci? 30 minut normální pohybové aktivity denně vás rozhodně nezabije, naopak (vyplavují se při ní endorfiny a vám se tak zvedne nálada). Ovšem zapomeňte na extrémní zátěž typu tréninku na maraton, překonávání vzpěračského rekordu apod. Takové druhy sportu by mohly všechny nepříjemné průvodní jevy menstruace jen znásobit.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

5 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:54
6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
14 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat