Sprint a prudké aerobní cvičení zásadně prospívá srdci

O tom, že delší svižná chůze či pomalý běh prospívají zdraví, není pochyb. Ale s ohledem na srdce jsou daleko zdravější právě krátké a prudké aerobní aktivity. Třeba skákání žabáků, sklapovačky celým tělem, sprint či rychlý kraul. Tyto aktivity totiž zapojí do pohybu celé tělo, prudce rozpumpují srdce a cévy, což má silně pozitivní vliv na celou oběhovou soustavu.

„Klíčovým v tomto případě je to, abyste svůj tep co nejvíc a co nejrychleji zvýšili,“ tvrdí vědci z Newcastlu, kteří sledovali vliv dvouminutových sprintů na zdraví osob s diabetem 2. typu.

Osoby s diabetem 2. typu vykazují často rané znaky poškození srdce. Při praktikování prudkých a rychlých dvouminutových cvičení se ale jejich zdravotní stav a kondice srdce zlepší už za dvanáct týdnů. Vyplývá to z experimentálního výzkumu profesora Michaela Trenella z Newcastle University.

„Nemáme žádný důvod si myslet, že stejné blahodárné účinky nefungují také u všech ostatních osob,“ svěřil profesor Trenell deníku The Mail.

Sprinty či skákání žabáků by podle něj měly být součástí pohybových aktivit každého člověka vedle mírnějších forem cvičení.

Neříkám, že krátké a velmi intenzivní cvičení je lepší než dlouhé mírné cvičení, obojí je zdravé,“ dodává profesor Trenell.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:27
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:12
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:01

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat