Nezdravé dobroty jsou stejně neodolatelné jako sexy grázlové

Proč nemůže člověk odolat sýrové pizze, sendviči plnému slaniny a zákusku z másla a bílého cukru, třebaže ví, že je to pro něj velmi nezdravé? Právě proto, že se u těchto pokrmů tolik zdůrazňuje, jak jsou nebezpečné. Lidé mají tendenci věnovat největší pozornost tomu, co je považováno za nebezpečné. A ze stejného principu nedokážeme odolat sexy grázlovi či atraktivní mrše, i když se dobře ví, že sobecky ubližují a ze vztahu s nimi nevzejde nic dobrého.

Italští vědci v řadě experimentů prokázali, že lidé jsou podvědomě přitahováni k nezdravým pokrmům proto, že si s nimi pojí to, že jsou nebezpečné a přitažlivé. Je to podle nich stejný princip, který lidi přitahuje k nebezpečným osobám.

Čím nezdravější jídlo je, tím nebezpečnější se nám jeví a tím hůře mu odoláváme,“ tvrdí autoři z Itálie.

Podle doktora Franceska Foroniho přitom na tento princip nemá vliv ani to, zda je člověk štíhlý nebo obézní a jakého je pohlaví. Princip funguje univerzálně. Ačkoli někteří jedinci podvědomým svodům odolávají lépe.

„Jídlo a stimuly související s jídlem jsou velmi mocné prvky poutající naši pozornost a velmi silným zdrojem rozptýlení pozornosti v probíhající akci, i když s daným úkolem vůbec nesouvisejí,“ tvrdí doktor Foroni.

Za vznik tohoto principu může evoluce, která člověka vybičovala k extrémní pozornosti vůči nebezpečným jevům. Původně ho to mělo chránit a zvýšit jeho šanci na přežití. Jenže nebezpečná potravina neznamená přímo nepříjemný zážitek či přímé ublížení na zdraví, naopak se s ní pojí příjemný požitek. Takže jí kvůli nebezpečí věnujeme více pozornosti než potravině zdravé. Z dlouhodobého hlediska nás však zabíjí.






Celkem 9 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:40
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:01

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat