Přidejte si dneska porci zeleniny. Chrání před rakovinou prsu

Konzumace ovoce a zeleniny během dospívání a v rané fázi dospělosti může výrazně ovlivnit riziko rakoviny prsu žen. Podle vědců z Harvardovy univerzity, kteří během více než dvaceti let sledovali devadesát tisíc žen, vláknina přijímaná pravidelně denně v pěti porcích ovoce a zeleniny sníží riziko rakoviny prsu o pětadvacet procent.

Přitom rakovina prsu před menopauzou bývá agresivnější. Podle všeho hlavní roli v prevenci rakoviny hraje vláknina, kterou ženy přijímají s ovocem a zeleninou. Pokud ji konzumují každý den a navíc v každém z pěti jídel, pak částečně na sebe váže estrogen a snižuje jeho účinky na tkáně v prsu.

„Dívky, které konzumovaly během dospívání nejvíce vlákniny, byly ohroženy rakovinou prsu před menopauzou o čtyřiadvacet procent méně než ty, které konzumovaly vlákniny nejméně,“ tvrdí doktorka Maryam Farvidová z Harvardovy univerzity.

Vláknina je bohatě zastoupena v jablkách, hruškách, švestkách, meruňkách, banánech, listové zelenině, brokolici, zelí, luštěninách, celozrnných výrobcích a mnoha dalších plodinách.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat