Jarní detox: Vše na něj máte v lednici!

Přemýšlíte o tom, že byste po zimě dopřáli svému tělu nějaký ten detox, aby bylo připravené na jaro? Nemusíte vymýšlet žádné složité receptury. Ty nejlepší ingredience máte už dávno doma!

Které dobroty pomohou „nakopnout“ po zimě vaše tělo a dopřejí mu všechny potřebné živiny?

1. Česnek

Je jednou z nejzdravějších potravin, které máte doma. Působí antibakteriálně (však se mu přezdívá přírodní antibiotikum), bojuje proti virům (je skvělý, pokud bojujete třeba s chřipkou), podporuje zdraví srdce a cév a navíc obsahuje alicin – látku, která podporuje produkci bílých krvinek a tím pomáhá organismu v boji proti toxinům. V předjarním období je to přesně to, co váš organismus potřebuje.

Nejúčinnější je česnek čerstvý, přidejte jej třeba do salátového dresinku nebo na topinku. Jen pozor, pokud máte citlivý žaludek!

2.  Citron

Najdete ho prakticky v každé lednici. A není divu! V malém žlutém ovoci se skrývá spousta vitaminu C a také antioxidantů, které vychytávají škodlivé volné radikály. Navíc citron dokáže vyrovnat pH našeho organismu, čímž posiluje imunitní systém.

Začněte ráno tím, že vypijete sklenici teplé vody s plátkem citronu! Je to skvělý způsob, jak nastartovat detoxikaci. Citron můžete „propašovat“ do spousty pokrmů – v zálivce na salát, jako dochucení na rybu apod.

3. Červená řepa

Řepa zažívá v poslední době velký comeback. A to je dobrá zpráva pro naše tělo. Obsahuje totiž hořčík, železo a vitamin C, podílí se na zdravé pokožce, snižuje hladinu cholesterolu a navíc podporuje činnost jater.

Pokud vám nepřijde představa chroupání řepy příliš lákavá, vyzkoušejte 100% řepnou šťávu! Prodává se v některých supermarketech, obchodech se zdravou výživou či v sezóně na farmářských trzích. Řepu nemusíte konzumovat jen klasickou nakládanou – skvělá je třeba pečená!

4. Zázvor

Zázvorový kořen je oblíbený především pro své protizánětlivé a hřejivé účinky, které tak oceňujeme, když bojujeme s nachlazením. Po zimě není od věci nastartovat metabolismus a srovnat zažívání. A zázvor je skvělým prostředkem! Navíc obsahuje řadu antioxidantů a podporuje fungování imunitního systému.

Dopřejte si čas od času čerstvý zázvorový čaj nebo zázvorovou limonádu, případně přidejte trochu nastrouhaného zázvoru do svého oblíbeného salátu. Jen pozor, máte-li citlivý žaludek, někteří lidé čerstvý zázvor nesnesou ve větším množství.

5. Zelený čaj

Dostatek tekutin je pro detoxikaci organismu klíčový. A zelený čaj by ve vašem pitném režimu určitě neměl chybět! Obsahuje velké množství antioxidantů, které posilují imunitní systém, ale také prospívá játrům.

Abyste jeho účinek ještě zvýraznili, přidejte do něj pár kapek citronu – nejenže využijete díky citronu více antioxidantů z čaje, ale také ze samotného citronu!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat