Bolavé svaly po cvičení? Na léky zapomeňte. Tohle pomůže!

Zná to každý, kdo začal cvičit nebo měl dlouhou přestávku v pravidelném pohybu. Druhý den po návratu z posilovny či fitness centra ho bolely svaly v celém těle. To kvůli drobným poškozením, k nimž dochází náročnou prací svalových vláken. Jenže! Není dobré po cvičení užívat léky proti zánětům. Poškození totiž rychle opraví T-lymfocyty, jejichž aktivita bolestivost snižuje.

Přitom s každým dalším cvičením se jejich aktivita ve svalech zvyšuje. To je také důvod, proč další cvičení bolí míň a proč zvyšující se zátěž při tréninku neprodukuje větší bolest. Tělo se rychle adaptuje. Vědci z Utahu ale jako první prokázali přímý vliv imunitního systému na snižování bolestivosti svalů po cvičení.

T-lymfocyty jsou bílé krvinky vyvolávající zánět. Většinou reagují specificky na infekci a choroboplodné částice v těle.

T-lymfocyty vnímáte jako bílé krvinky, které reagují na infekci, neopravují svaly, ale my jsme zjistili výrazné hromadění T-lymfocytů v oblastech s poškozenými svalovými vlákny. Naše studie je první, která dokazuje, že T-lymfocyty jsou přítomny ve svalech člověka v reakci na poškození vyvolaných cvičením,“ tvrdí docent Robert Hyldahl z Univerzity Brighama Younga.

Užívání léků proti zánětům po cvičení podle něj není efektivní a cvičícímu naopak ubližuje. Řada bodybuilderů a sportovců však prášky užívá, aby je svaly nebolely. Jenže samy T-lymfocyty bolestivost snižují svou aktivitou. I když s každým dalším cvičení zánětů ve svalech přibývá.

Zánět nemusí působit přímo bolest, protože my jsme dokázali, že bolestivost svalů se snižuje s větším množstvím zánětů,“ tvrdí Hyldahl.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat