Abyste zhubla nejvíce: Jídlo před cvičením, nebo po?

Každoročně po Novém roce praskají posilovny a fitness centra ve švech. Miliony lidí ze Západu si daly předsevzetí do roku 2016, že udělají něco se svou postavou, zhubnou, zpevní si konstituci a vyrýsují svaly. Úsilí ale můžou podpořit a usnadnit vědecké poznatky. Třeba ten, že muži udělají nejlépe, když cvičí na lačno a nají se později po cvičení, zatímco ženy by měly cvičit chvíli po jídle, ale po cvičení už nejíst.

Každé pohlaví má totiž jiný hormonální systém a částečně odlišnou fyziologii. Takže když jde o spalování tuků, muži zhubnou o osm procent víc, když cvičí před jídlem, zatímco ženy zhubnou o pětinu více tuků, když cvičí po jídle.

Muži mají více svaloviny než ženy a jejich přednostním palivem jsou sacharidy. Ženské tělo je naprogramováno spíš ke spalování tuku a uchovávání sacharidů.

Doktor Adam Collins v pořadu televize BBC pak dokazuje tyto objevy na třiceti dobrovolnících.

„Mužům více svědčí, když cvičí intenzivně, tím vytvářejí větší tlak na svaly, které spálí více energie, takže svaly spálí více tuku. Ženy mají více tuku na bocích, zadku a bříšku, odkud se vylučují mastné kyseliny do krve, rozdíly v hormonech znamenají, že jim více svědčí ukládání glukózy a spalování tuků. To je zřejmě evoluční objev kvůli těhotenství, když ženy můžou spalovat tuky a glukózu uchovávat pro svůj plod,“ vysvětlil doktor Collins v rozhovoru pro deník The Mail.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Ovesná kaše přes noc

(1 hlasů)

Špenátová omeleta

(34 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
139 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat