Hubnete? Zapomeňte na BMI. Stačí se změřit provázkem!

Člověk si může doslova chrochtat blahem, že jeho hodnota BMI je v normě, a tudíž je zdravý. A za chvíli ho stihne infarkt. Hodnota BMI totiž o riziku onemocnění chorobami srdce a cév či diabetem nevypovídá často vůbec nic. Jediná přesná diagnostika je měření obvodu tělesných částí a vztah k výšce postavy. Stačí vzít provázek a změřit si výšku postavy. Použít pak polovinu provázku a změřit jím obvod kolem pupíku. Jestli jeho délka nestačí, riziko je velmi vysoké.

Docela hubený a vysoký člověk s velkým pupkem totiž bude mít hodnotu BMI normální, ale přesto je vysoce ohrožený chorobami srdce a diabetem. Viscerální tuk – ten v břišní dutině a podkoží břicha – je totiž z hlediska onemocnění oběhové soustavy ale i řady dalších nemocí nejrizikovější.

Měření poměru výšky a obvodu pasu je v diagnostice rizik řady onemocnění včetně infarktu mnohem přesnější než počítání BMI.

A jak na to? Člověk si změří výšku. A má kupříkladu 180 centimetrů. Pak vezme provázek a odstřihne z něj polovinu, tedy devadesát centimetrů. Tímto kusem si pak změří obvod pupku. Sám vidí, zda mu zbývá hodně, málo, je natěsno či v nejhorším případě provázek nestačí. V ideálním případě by měl provázek být velmi volný, pokud se při obtočení těla téměř všude dotýká kůže, riziko je zvýšené. Když nestačí, riziko diabetu, infarktu a mrtvice je velmi vysoké.

Vědci ze Spojeného království totiž zjistili, že výpočtem hodnoty BMI – poměru výšky postavy a celkové hmotnosti těla – pětatřicet procent lidí s vysokým rizikem diabetu a chorob srdce spadá do kategorie normální postavy. Jsou vysocí, mají hubené ruce a nohy, ale velké množství tuku v oblasti kolem pasu. A naopak mnozí sportovci, kteří mají mnoho svalové hmoty, můžou mít hodnotu BMI vysokou, i když mají tuku v těle minimum a útlý pas.

„Použití měření poměru výšky a obvodu pasu je při primárním odhadování rizika mnohem účinnější než výpočet BMI, který může být zavádějící,“ tvrdí doktorka Margaret Ashwellová z Public Health England.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Zapečená celozrnná houska

(17 hlasů)

Snídaně pro dva

(17 hlasů)

Valentýnské tousty

(20 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

15 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:20
26 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:17
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat