Opalování prodlužuje ženám život. Jak?

Zvláště v zemích ležících blízko u pólů mají lidé polovinu roku vždy velmi málo slunečního záření. To je přitom nezbytné pro syntézu vitaminu D v kůži. A třebaže zhoubné UV paprsky můžou vyvolat smrtelnou rakovinu kůže, opalování obecně ženám život prodlužuje. Slunění je výhodné právě kvůli vitaminu D.

Švédští vědci z Institutu Karolinska a Lundské univerzity prokázali, že i když se do analýzy započítají smrtelné melanomy, opalující se ženy žijí až o dva roky déle než ty, které se slunci vyhýbají zcela.

Analýza sledování téměř třiceti tisíc žen po dobu dvaceti let odhaluje, že slunění souvisí s nižším rizikem onemocnění srdce a dalšími chorobami krom rakoviny kůže.

„Zjistili jsme, že vyhýbat se zcela slunci je stejně nebezpečné jako kouření,“ tvrdí doktor Pelle Lindqvist.

Jenže riziko rakoviny vyvolané UV zářením také nelze podceňovat, proto doporučuje opalovat se rozumně (vyhnout se polednímu žáru) a používat ochranné přípravky na kůži, které riziko zhoubného melanomu výrazně snižují.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat