Lékaři obrací. Káva už není takové »zlo«. Naopak!

O kávě a kofeinu se v novém tisíciletí začalo hovořit v superlativech. Pokud měli k tomuto nápoji lékaři na konci dvacátého století výhrady, teď jej začínají doporučovat. Podle všeho totiž látky obsažené v horkém výluhu z pražených kávových zrn působí blahodárně na lidský organismus v mnoha ohledech. Nejnověji vědci z Anglie zjistili, že kofein má pozitivní vliv na mentální funkce a může být nápomocen v prevenci a léčbě demence.

Kofein totiž zlepšuje kognitivní funkce, pozornost a především zkracuje reakční čas. Tedy člověk po požití této látky obsažené v kávě rychleji myslí a pohotověji reaguje. Pozitivní účinky kofeinu jsou patrnější u osob vyššího věku.

„U zdravých lidí dochází ke zlepšení reakčního času kognitivních funkcí. Zjistili jsme také, že čas nutný na zpracování informace při jednoduchém rozhodování se rovněž zlepší,“ uvedl doktor Kanchan Sharma z University of Bristol v rozhovoru pro deník The Mail.

Kofein je nejužívanější stimulant v lidské společnosti. Jeho možnosti farmakologické jsou přesto stále málo probádané. Podle všeho by však mohl pomáhat také lidem s neurodegenerativními chorobami.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Zapečená celozrnná houska

(17 hlasů)

Snídaně pro dva

(17 hlasů)

Valentýnské tousty

(20 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

15 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:20
26 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:17
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat