Proč s postupujícím věkem hrozí ženám kila navíc

Také si vzpomínáte, jak vám vaše maminka říkávala, že vám závidí, protože vy ve dvaceti zhubnete 3 kila za pár dní, zatímco ona se s nimi moří několik týdnů? Možná už se teď blížíte do věku, kdy bude její slova potvrzovat vaše vlastní váha. Proč hraje věk v přibírání a hubnutí roli?

Boj s přebytečnými kilogramy je s přibývajícím věkem stále složitější. Proč? Důvodů je hned několik – od nevyvážené stravy přes sedavý způsob života, genetické předpoklady, sociální příslušnost, léky, které užíváme, až po změny v hormonální hladině.

Pamatujte ale, že výše vyjmenované faktory nejsou ničím, co by se nedalo ovlivnit. Zdaleka totiž nemusí být pravdou, že od určitého věku už budeme jenom přibírat! Stačí se zaměřit na následující nejdůležitější důvody našeho přibírání a těžkostí shodit přebytečné kilogramy (samozřejmostí je úprava jídelníčku a vyhýbání se nezdravým a velmi kalorickým jídlům).

Nedostatek fyzické aktivity a úbytek svalové hmoty

Jakmile dorosteme do opravdu „dospěláckého“ života, dramaticky u většiny z nás poklesne doba strávená sportem nebo jiným pohybem a naopak naroste počet hodin, jež strávíme sezením (pracujete-li v kanceláři, je vám jasné, o čem je řeč). A přidáme-li k tomu fakt, že po třicítce přirozeně ztrácíme s každou další dekádou okolo 3 až 5 % svalové hmoty, je jasné, že nemáme nejlepší startovní podmínky pro nepřibírání a hubnutí.

Klíčem k úspěchu je samozřejmě snaha „propašovat“ do života mnohem více pohybu a soustředit se na budování svalů.

Vysoká míra stresu

Zatímco jako děti a teenageři jsme v podstatě netušili, co je to stres (i když jsme byli přesvědčení o opaku), jako dospělí čelíme stresu prakticky dnes a denně (a čím jsme starší, tím víc starostí a stresu máme). Nejenže spousta z nás řeší stresové situace jídlem, ale stres jako takový se podílí i na řadě dalších velmi závažných zdravotních komplikací, včetně snížené imunity nebo kardiovaskulárních chorob.

Jak tedy se stresem naložit? Vyhnout se mu by bylo ideální, ale to se v dnešní době nepoštěstí skoro nikomu. A tak se s ním musíme naučit lépe vyrovnávat. Základem je umění odpočívat, relaxovat, dopřávat si dostatek spánku a také fyzickou aktivitu.

Změna v hladině hormonů

Stárnutí je spojeno s řadou hormonálních změn – klesají především hladiny růstového hormonu, estrogenu, progesteronu, testosteronu, ale i hormonů štítné žlázy a dalších. Tento proces začíná přibližně po 30. roce věku.

Popsané změny jsou zcela přirozené a těžko je zastavíte. Nicméně se s nimi dá počítat – je třeba mít na paměti, že vaše úsilí o shození nadbytečných kilogramů si vyžádá více úsilí, než když vám bylo dvacet, že se nesmíte hned vzdávat. Klíčem k úspěchu je dlouhodobý zdravý životní styl s vyváženou stravou, pohybem a odpočinkem. Díky této kombinaci se vám určitě povede prolomit ono „prokletí“ v podobě stoupajícího věku.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat