Proč byste opravdu neměla jíst hranolky?

Častá konzumace smažených brambor škodí zdraví. Ví se už mnoho let, že obecně smažená jídla – i když patří mezi nejoblíbenější – jsou z hlediska zdraví velmi riziková. V jídelníčku západních kultur jsou velmi běžná především v podobě smažených brambor. Vědci z Harvardovy univerzity ale tvrdí, že už čtyři porce hranolků týdně zvyšují riziko hypertenze o sedmnáct procent.

Západní jídelníček je bohužel příliš bohatý na jednoduché cukry. Brambory obsahují škroby, které jsou lidským trávením velmi snadno štěpeny na jednoduché cukry. Takže obecně po konzumaci jakýchkoli brambor – i těch vařených a pečených – roste hladina cukru v krvi. A právě tento faktor zvyšuje riziko rozvoje metabolického syndromu a také krevního tlaku. V kombinaci s vysokým obsahem tuku (což je případ hranolků) je riziko hypertenze ještě vyšší.

A skutečně. Vědci z Harvardovy univerzity prokázali, že čtyři porce brambor jakéhokoli typu úpravy (pečení, vaření, smažení) konzumované týdně zvyšují riziko hypertenze v průměru o jedenáct procent. Hranolky samotné ale o sedmnáct procent. Jsou z hlediska rizika vysokého krevního tlaku nejhorší.

Vědci z Harvardovy univerzity varují, aby si lidé brambory nepletli se zeleninou. Je to škrobnatá příloha, která zatěžuje jídelníček velkým množstvím cukrů. Má totiž vysoký glykemický index.

Nejzdravější formou úpravy brambor je šetrné vaření ve slupce. Pak jsou bohatým zdrojem draslíku a vitaminu C a mají nejnižší glykemický index. Důležité je také zvážit celkovou skladbu jídelníčku. Pokud jsou brambory jediným zdrojem škrobů, nepůsobí takové problémy jako v jídelníčku osoby, která se krom nic cpe také bílým pečivem a bílou rozvařenou rýží.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat