Cvičení omlazuje. Ale které?

Belgičtí vědci tvrdí, že elixírem mládí není žádný nápoj či pokrm, ale skutečnou cestou k věčnému mládí je intenzivní aerobní pohyb provozovaný každý den. Ten totiž dokáže zastavit proces stárnutí buněk na genetické úrovni. Pravidelným intenzivním sportem, při němž se člověk silně zadýchá, se totiž zpomaluje zkracování telomer na chromozomech.

Jak se buňky dělí, kondenzuje se jaderná DNA do chromozómů. Ty mají čtyři ramena, telomery. Jejich konce se s každým dělením o něco málo zkrátí. Když dosáhnou kritické délky, buňka není dále schopna dělení a stářím umírá. Postupně dochází ke zkracování telomer ve všech buňkách, což se navenek projevuje stárnutím buněk a tedy i tkání a celého organismu. Rychlost zkracování telomer rovná se de facto rychlosti stárnutí. A právě intenzivní aerobní pohyb – sprint, rychlá jízda na kole, náročné plavání – dokážou tento jev zpomalit.

Podle belgických vědců se přitom při intenzivním cvičení tvoří v buňkách enzymy, které prodlužují telomery. Takže při pravidelném pohybu je DNA chráněna před poškozením, chromozómy před zkracováním a buňka před stárnutím.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat