Opravdu krémy na opalování ochrání před rakovinou kůže?

Kolumbijští vědci tvrdí, že neexistují kvalitní vědecké důkazy o tom, že před rakovinou kůže spolehlivě ochrání krémy na opalování s UV filtrem. Proč? Protože vědci nemůžou říct lidem, aby se opalovali na přímém slunci bez krému a ohrožovali tak své zdraví. Je to neetické a nepraktické. Nicméně kvůli tomu nikdo nemůže tvrdit, že má neprůstřelné experimentální důkazy o tom, že užívání krémů na opalování skutečně před rakovinou kůže ochrání.

Jediné, co vědci spolehlivě prokázali, je fakt, že UV záření rakovinu kůže vyvolává. Přímým působením paprsků na DNA kožních buněk dochází k mutacím, které vedou ke vzniku nádorů. Jenže zda krémy na opalování tohle riziko sníží, není zcela jisté. Chybějí totiž průkazné studie právě kvůli neetičnosti experimentálního výzkumu, který by to mohl pomoci zjistit.

„Nedostatek vysoce kvalitních experimentálních důkazů by neměl být ale dáván do roviny s důkazy, že takové intervence (užívání krému) jsou neúčinné, a je důležité, aby pacienti a zákazníci nepřestali ochranné pomůcky na kůži používat, než budeme mít lepší důkazy,“ uvedli podle deníku The Mail autoři doktorka Ingrid Arevaloová-Rodriguezová a doktor Guillermo Sanchez z Instituto de Evaluacion Technoloica en Salud v Bogotě.

Autoři z Kolumbie našli jediný experimentální výzkum, který sledoval šestnáct set Australanů po čtyři roky. Část z nich používala krém s UV filtry denně, část jen občas. Mezi oběma skupinami ale nebyl rozdíl v riziku onemocnění rakovinou kůže. Přitom studie si všímala všech typů rakoviny kromě té nejvzácnější a nejsmrtelnější – melanomu.

Ochranné krémy a další kosmetika určené pro opalování však pomáhají zabránit poškození kůže zvláště u osob citlivých a s nízkým fototypem. Tato poškození přitom mají vážné důsledky na zdraví a kondici pokožky.






Celkem 16 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

45 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:42
55 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:39
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:38

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat