Nenechte si zkazit kožními plísněmi letní dny

Stále teplejší počasí nás bude lákat k osvěžení na koupalištích, v plovárnách u jezer, rybníků a řek. Všude tam jsou také veřejné převlékárny a sprchy a v nich možné nebezpečí. Čím častější návštěvy těchto míst, tím větší pravděpodobnost nákazy kožními plísněmi a kvasinkami.

Výtrusy plísně a zlomky podhoubí se dostávají na příznivá místa a parazitují na lidských tkáních. Pokožka praská, objevují se bílé plošky, nohy se olupují a mohou vznikat trhliny nebo do krve rozpraskané paty.

Zdravotní i společenský problém

Mykóza nehtů dolních končetin se projevuje bílými nebo nažloutlými skvrnami na okrajích nehtů, infekce se rozšiřuje na nehtové lůžko pod nehtovou ploténkou, poté dojde ke ztluštění nehtu, jeho lámání a drolení, někdy až k zhnědnutí a postupně zasahuje další nehty. Mykóza spolu s bakteriemi s nimiž žije v symbióze silně zapáchá, pokožka svědí, často pálí a nehtové lůžko bolí. Někdy se může jednat o dočasnou nepříjemnost, častěji se však musí přistoupit k léčbě, která může trvat třeb rok nebo déle.

Problém čistě ženský

V letních měsících může ženy potrápit vaginální (poševní) mykóza (někdy se uvádí označení kandidóza), kterou způsobují kvasinky (především druh Candida albicans). Tyto mikroskopické organismy vytvářejí dlouhé řetězce buněk. S ostatními bakteriemi žijí v rovnováze a nepůsobí žádné problémy do doby, než se vyskytnou rizikové faktory.
Ke vzniku onemocnění z přemnožení škodlivých organismů přispívají:
•    teplé a vlhké prostředí, např. pokud žena zůstane dlouhou dobu v mokrých plavkách,
•    časté koupání v chlorované vodě, i když chlór působí antibakteriálně,
•    časté koupání v přírodě, především v rybnících a řekách.
Vaginální mykóza se projevuje svěděním, bílým tvarohovitým výtokem, pálením a bolestí při močení a při pohlavním styku, v závažných a dlouho neléčených případech také zarudnutím pochvy a otokem rodidel. Podle statistik u nás postihuje až 75 % žen a dívek, z čehož 45 % jí trpí opakovaně.

Problém čistě mužský

Mužům kromě časté mykózy pokožky dolních končetin a mykózy nehtů u nohou občas znepříjemní život mykóza ve slabinách. Objevuje se v rozkroku a může se rozšířit do oblasti stehen. Načervenalé skvrny se loupou, někdy se objevují puchýřky. Jedná se opět o silně svědivé až bolestivé onemocnění.

Jak mykózy léčit?

Mezi možnosti léčby patří antimykotické léky ve formě pěn, roztoků, sprejů, krémů či tabletek. Zvolit si ale můžete také „chytrou houbu“ - Pythium oligandrum, která se chová jako predátor, který se živí buňkami plísní a kvasinek. Je neskutečně rychlá, patogenní organismy začne likvidovat během desítek minut. Pokud se napadená houba brání a schovává, využívá „chytrá houba“ pohyblivé zoospóry, které jsou schopny plíseň vypátrat. Pro zmiňované potíže se využívají speciální přípravky obsahující specifické kmeny chytré houby, které nejlépe eliminují mykózy na nohou a pod nehty nohou, nebo zmírňují, až odstraňují projevy spojené s poševní mykózou a pomáhájí obnovit fyziologickou mikroflóru, která byla infekcí poškozena, což dva čeští vědci letos patentovali.

Nepodceňujte prevenci

Pokud se chystáte užívat si vodních radovánek, mějte na paměti nebezpečí, které na vás číhá na stále vlhkých dřevěných podlahách plováren, šaten nebo i saun. Raději v těchto prostorách nechoďte bosi a po návratu domů se pečlivě umyjte a důkladně osušte. Zásadně nepůjčujte nikomu svůj ručník a za prevenci se považuje i nošení prodyšného oblečení, které dobře saje pot a vzdušnou vlhkost.
 







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

15 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:20
26 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:17
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat