Cvičíte denně? Zbytečně!

Intenzivní cvičení a posilování dva dny po sobě není zdravé. Tvrdí to vědci z Brazílie. Podle jejich experimentálních výzkumů totiž dva dny intenzivního cvičení ve stylu CrossFit může oslabit imunitní systém. Po jedné takové lekci by měl vždy následovat den odpočinku, pak se reakce obranyschopnosti těla vrací do normálu.

Současné trendy ve fitness nutí lidi cvičit velmi intenzivně několik dní za sebou, aby dosáhli dokonalé postavy. Jenže takové cvičení možná pomáhá dosáhnout estetického cíle, ale rozhodně se o něm nedá hovořit jako o zdravém pohybu. Podle článku z odborného časopisu Frontiers in Physiology si lidé cvičící intenzivně dva dny po sobě ubližují.

Vědci z Brazílie najali do svého experimentálního výzkumu několik zkušených cvičenců, kteří provozují CrossFit alespoň půl roku. Pak je nechali dva dny po sobě intenzivně trénovat. Po dvou dnech fyziologové z Brazílie měřili sílu svalů, hladinu protizánětlivých cytokinů v krvi a různé metabolické ukazatele.

Z analýzy vyplývá, že cvičení vyprovokovalo tělo k silné metabolické reakci a snížení produkce protizánětlivých cytokinů, které pomáhají omezovat záněty ve svalech. To je ale projev nepříznivý. Cytokiny tlumí záněty obecně, přitom vyšší zánětlivost tkání vede k řadě onemocnění včetně chorob srdce a cév či rakoviny. Snížení hladiny cytokinů ale nemělo negativní vliv na sílu svalů.

„U osob, které nepracují jako profesionální atleti a které se snaží zlepšit si kvalitu života a zdraví pomocí CrossFitu, doporučujeme po dni s tréninkem vždy zařadit den odpočinku, aby nedocházelo k potlačení imunitního systému,“ uvedl doktor Ramires Tibana z Katolické univerzity v Brasilii.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Brokolicové karbanátky

(1 hlasů)

Čočka na kyselo

(3 hlasů)

Pečený losos s chřestem

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

69 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:18
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:14
45 Příspěvků
Poslední příspěvek 5:28

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat