Jak červené víno pomáhá plodnosti?

Běžnou příčinou neplodnosti žen je syndrom polycystických vaječníků (PCOS). Jedná se o poruchu v rovnováze hormonů, kterou se pak lékaři snaží upravit. Podle vědců ze San Diega ale může těmto ženám pomoci také sklenka červeného vína denně. Resveratrol – antioxidant obsažený v bobulích modrých odrůd révy vinné – totiž pomáhá napravit hormonální nerovnováhu.

Syndromem trpí až každá pátá žena, která má v těle nadbytek testosteronu. Ten sice pozitivně ovlivňuje její libido a sexuální funkce, ale nikoli schopnost počít a udržet v děloze plod.

„Náš výzkum je prvním klinickým testem, který prokazuje, že resveratrol snižuje hladinu testosteronu u osob s PCOS,“ tvrdí doktor Antoni Duleba z University of California v San Diegu.

Většina žen s PCOS má také nepravidelnou periodu, nadměrně jim rostou chloupky na těle a kromě toho často trpí akné či obezitou.

Ze studie doktora Duleby také vyplývá, že resveratrol upravuje funkce inzulínu a je prevencí diabetu 2. typu či metabolických poruch. Jiné výzkumy z různých koutů světa prokázaly, že antioxidant je také prevencí rakoviny a chorob srdce a cév.

Víno není samo

Ovšem červené víno není jedinou pochutinou, která má pozitivní vliv na ženskou plodnost. Co dalšího by měly ženy, které se pokoušejí otěhotnět, zařadit na talíř?

Brokolici

Ne nadarmo se jí říká superpotravina. Obsahuje totiž tolik vitaminů, minerálů a antioxidantů, že jí málokterá zelenina může konkurovat. Z hlediska ženské plodnosti je cenná především vysokým obsahem kyseliny listové.

Avokádo

Je skvělým zdrojem vitaminu E, který pomáhá nejen ženám, ale také mužům, u nichž zvyšuje kvalitu a mobilitu spermií. A tak zvyšuje šance na otěhotnění.

Vaječný žloutek

Obsahuje cholin, který je velmi důležitou látkou pro správnou funkci ženských reprodukčních orgánů. Bohužel spousta z nás jej nemá ve stravě dostatek. A tak si klidně dopřejte jedno vajíčko denně. Zvýšíte tím nejen šance na otěhotnění.

Losos

Není žádným tajemstvím, že z lososa dělají jednu z nejzdravějších ryb omega-3 mastné kyseliny. A ty kromě jiného hrají důležitou roli i ve snahách o početí potomka. Dopřejte si alespoň jednou týdně (i když někteří odborníci doporučují i 3 porce za týden). Alternativou může být i tuňák, u něj ale vybírejte opravdu kvalitní zdroje.

Listové saláty

Prospívají nám na mnoha „frontách“, a tak není divu, že k nim patří i reprodukční zdraví. Obsahují totiž kyselinu listovou a železo, které vám mohou pomoci nejen s početí, ale jsou důležité i v samotném těhotenství. V rámci početí jsou důležité především pro zdraví vajíček i spermií.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

63 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 26.4.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat