Je pozitivní přístup k životu zaslepenost?

Lidé se v životním přístupu a postoji liší. Liší se také v tom, co si v životě vytyčí za cíl a co považují za významné cíle. V posledních letech se často hovoří o pozitivním myšlení jako ideálním postoji vedoucím ke spokojenému životu. Je to metoda velmi účinná v dosažení vytyčených cílů, ať jsou jakékoli. Ovšem nesmí se jednat o druh příliš zjednodušující a primitivní. Pak může člověka zavést na scestí a zpochybnit ho v přesvědčení, že pozitivní myšlení je účinný přístup.

„Není pochyb o tom, že zjednodušující pohled na pozitivní myšlení je neúčinný,“ tvrdí profesor Tim LeBon ze City University London.

Pozitivní myšlení neznamená zaslepenost. Pozitivně myslící člověk si uvědomuje všechny strasti a nezdary, které život připravuje. Ale nevěnuje jim pozornost a energii jako zdroji strachu a demotivace, ale bere je pouze jako zdroj pocitu pokory a vděčnosti za to, čeho už v životě dosáhl. Jednoduše řečeno, uvědomuje si, že není nikdy tak špatně, aby nemohlo být hůř. Tohle vědomí však není motivací k nicnedělání a pocitům marnosti, naopak pozitivně myslící člověk využívá mentální energii k vizualizaci dosažení svých cílů.

„Naopak příliš zjednodušující doporučení, aby se člověk pozitivnímu myšlení vyhnul a myslel raději pesimisticky, má ještě mnohem horší následky. Musíme pochopit sílu obou stylů myšlení a najít v nich rovnováhu,“ věří profesor LeBon.

Pozitivně myslící člověk se jinými slovy soustředí na své cíle a představuje si, že jich dosáhl. Ví ale také o tom, že v životě můžou nastat potíže. Z nich se však nehroutí, snaží se jim spíš předejít, a když nastanou, ví, že je lze vyřešit. V pozitivní vizualizaci toto posiluje a řešení si také mnohdy předem promýšlí.

Pozitivní myšlení při správném užívání a soudném uvědomování si toho, že člověk stále může o mnohé přijít, lépe motivuje k dosažení svývlasntích cílů.

Vděční a pokorní lidé se mnohem lépe vyrovnávají s nezdary, překonávají je a snadno se pak vracejí v pozitivní víře k dosažení svého cíle.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

88 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
140 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat