Jak ušetřit za potraviny?

Nákup potravin znamená v rozpočtu většiny domácností největší položku. A tak také bývá tím prvním, kde hledáme úspory. Na co se při takovém hledání zaměřit?

Především na položky, za které utrácíte zbytečně. Za základní potraviny totiž ušetříte jen těžko, z něčeho vy a vaše rodina musí žít. Ovšem bez některých pochoutek se snadno obejdete, případně je můžete pořídit za zlomek částky, kterou za ně utrácíte teď.

Takže co vyřadit z nákupního seznamu?

1. Bagety, sendviče apod.

Koupit si v automatu či supermarketu plněnu bagetu ke svačině nebo si z lahůdek odnést obložený chlebíček je sice pohodlné, ale poměrně drahé. Kdybyste si doma namazali housku dali do ní například plátek šunky či sýra, vyjde vás taková svačina mnohem levněji. A navíc budete přesně vědět, co vlastně jíte.

2. Ovocné nanuky či dřeně

Ačkoli je léto dávno za námi, občas dostaneme chuť rozmazlit se ledovou ovocnou dobrotou. Kupovaná zmrzlina je poměrně drahá a navíc v ní bývá spousta cukru (o konzervantech v některých zmrzlinách ani nemluvě). Zkuste mít proto v mrazáku v zásobě zmražený jogurt nebo ovocnou dřeň, kterou jste si vyrobili z čerstvého ovoce doma. Stojí jen zlomek toho, co nanuky v obchodě.

3. Hotové saláty

Ano, balíček již natrhaného a omytého salátu je pohodlný způsob, jak do svého jídelníčku dostat jednu z doporučených porcí zeleniny denně. A na to výrobci spoléhají. Proto dokáží hotové saláty náležitě nacenit. Přitom kdybyste si koupili hlávku salátu, pár mrkví a okurku, udělali byste z nich mnohem víc porcí.

4. Nápoje

Tahat domů lahve s balenou vodou či limonádami apod. je náročné nejen fyzicky, ale i pro vaši peněženku. Přitom je to úplně zbytečné – jste-li napojeni na veřejný vodovod nebo máte studnu s pitnou vodou, není důvod balenou vodu kupovat. Stačí otočit kohoutkem. A nejrůznější limonády si v mnohem zdravější formě a za zlomek ceny připravíte snadno doma.

5. Hotová jídla

Jistě, pokud nestíháte a máte chuť na něco teplého, je hotové jídlo, které jen ohřejete na sporáku či v mikrovlnce, jistým řešením. Ale pokud si „hotovky“ kupujete pravidelně, váš rodinný rozpočet vám nepoděkuje. Pokrm, který obsahují, si totiž v klidu domova připravíte za mnohem méně peněz. A když si najednou uvaříte víc porcí, máte vystaráno na několik dní dopředu!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat