Syrovátka umí snížit vysoký krevní tlak

Syrovátková bílkovina je pojem, na který slyší každý kulturista pěstící si mocné svaly. Ale podle vědců z Readingu by mohly proteinové nápoje vyrobené ze syrovátky pomáhat také lidem s vysokým krevním tlakem a vyšší hladinou nebezpečného cholesterolu v krvi. Konzumace syrovátkové bílkoviny totiž snižuje také riziko infarktu a mrtvice.

„Výsledky tohoto pokusu jsou vzrušující. Představují pozitivní účinek mléčné bílkoviny na krevní tlak. Z dlouhodobých studií víme, že lidé konzumující mléko bývají zdravější, ale dosud nikdo neodhalil, jak mléčné bílkoviny ovlivňují krevní tlak,“ uvedla doktorka Ágnes Feketeová z University of Reading.

Ona sama provedla experimentální výzkum, kdy podávala skupině osob s vysokým krevním tlakem koktejly. Část přijímala syrovátkovou bílkovinu, část dostávala placebo. Po čtyřiadvaceti hodinách od konzumace nápoje došlo u všech osob požívajících syrovátkovou bílkovinu ke snížení krevního tlaku. Ale snížila se u nich také hladina nezdravého cholesterolu a triglyceridů.

„Podáváním vysoké dávky syrovátkové bílkoviny v množství shodném s kulturisty došlo během osmitýdenního experimentu k výraznému zlepšení krevního tlaku a zdraví oběhové soustavy,“ uvedl profesor Ian Givens z Readingu.

Nejen syrovátka

Mimochodem, podle vědců není syrovátková bílkovina jedinou potravinou, která dokáže snížit vysoký krevní tlak. Pozitivně na jeho hodnoty působí například:

  • třešně
  • jogurty
  • ryby
  • luštěniny
  • ořechy
  • melouny






Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Berane, týden 15. pro tebe v roce 2024 znamená úžasnou změnu nálady a energie. Zplanetárního hlediska se Mars, tvůj vládnoucí a pozitivní planeta, pohybuje do tvého znamení na začátku týdne. Toto přináší zvýšený po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat