Neobvyklé projevy stresu. Znáte je?

Pocení, zvýšený tep nebo krevní tlak, neovladatelná chuť k jídlu nebo naopak nechutenství, potíže se spánkem – to vše jsou známé symptomy stresu. Ovšem to zdaleka nemusejí být všechny! Občas nás naše tělo může překvapit i dalšími.

Stres se může projevit například…

…černým humorem.

Lidé, kteří žijí dlouhodobě ve stresu, často žertují o velmi závažných tématech, jako je například smrt nebo nejrůznější nemoci či tragické události. Ačkoli nikdy nebyli stoupenci takového černého (nebo šibeničního, chcete-li) humoru, najednou se zdá, že ničemu jinému už se ani nezasmějí. To proto, že se podvědomě snaží zlehčit vlastní stresovou situaci tím, že zlehčují nějakou ještě závažnější. Humor je velmi důležitým mechanismem, jak se vyrovnat se stresem. I když ne každému bude ten šibeniční tak úplně po chuti.

…vypadáváním vlasů.

Ať už je vypadávání vlasů důsledkem přímé reakce našeho organismu na stres nebo skutečnosti, že máme při vypjatých situacích tendenci projíždět vlasy rukama či si s nimi různě pohrávat (a tím si je vlastně postupně vytrháváme), patří tento symptom stresu k těm nejčastějším. Většina z nás si ho ovšem se stresem nespojuje.

…neobvykle živými sny.

A bohužel ne právě příjemnými. Nemusíte trpět přímo nočními můrami. K nejčastějším projevům stresu v našich snech patří snění o tom, že něco nestíháme (například nám neustále ujíždí autobus), že nám něco schází (někdo nám ukradl auto apod.), že jsme se ztratili a nejsme schopní najít cestu domů, že nám něco nebo někdo fyzicky ubližuje, případně že přicházíme o domov (kvůli zlodějům, ale i například požáru apod.).

…střevními potížemi.

Možná jste také zažili chvíle, kdy jste ve vypjaté situaci rychle hledali toaletu, protože vaše střeva „vypověděla službu“. Látky, které naše tělo uvolňuje při stresu, ovlivňují i naše zažívání. A tak mohou někteří lidé trpět průjmy, nebo dokonce zvracet.

…nepříjemnou vyrážkou.

Pokožka, která ne a ne přestat svědit, záhadná červená kola na kůži, vyrážka podobná kopřivce… To všechno mohou být projevy stresu. V některých závažných případech může dojít dokonce k nejrůznějším otokům, které mohou být nebezpečné, například pokud blokují dýchací cesty.

…potížemi se zrakem či sluchem.

Aby toho nebylo málo, může se stát, že člověk žijící v dlouhodobém stresu začne mít problémy se sluchem či zrakem. Výjimkou není například zvýšená citlivost na světlo, mžitky před očima, slyšení jakoby z velké dálky apod.






Celkem 12 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

15 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
8 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat