Víte, jak vám prospěje šťáva z červené řepy?

Červená řepa je zázračná zelenina, kterou by měli konzumovat všichni sportovci i jedinci toužící po zlepšení své kondice. Kořenové bulvy totiž obsahují mnoho dusičnanů, které působí pozitivně na svalové buňky a zvyšují účinnost jejich práce. Navíc prospívají také oběhové soustavě, uvolňují cévy a podporují krevní oběh i erekci.

Fyziologové z Exeteru ale prokázali, že u sprinterů zlepší čas na každých dvaceti metrech o dvě procenta. A u starších osob usnadní chůzi do schodů.

„Sledovali jsme vliv dusičnanů ve stravě na lidské zdraví a výkonnost během několika let. Zaměřili jsme se na výdrž, aktivity, jako je například vytrvalostní běh, a zdá se, že zvyšují svalovou účinnost. Tato studie se ale také zaměřila jako první na časově mnohem kratší aktivity. Na každých dvacet metrů běželi sprinteři o několik procent rychleji, což je docela významné. Ale máme také další účinky pro každodenní život. Pokud musíte využít rychle energii nebo vykonat nárazovou fyzickou aktivitu, sprintovat či běžet na autobus, ale třeba také vyběhnout schody. Jetsliže jste starší osoba, pak to může být zvlášť náročné. Naše studie dokazuje, že schopnost svalů produkovat více energie se zlepší. Když rekreačně cvičíte, provádíte kruhový trénink či velmi intenzivní aerobní cvičení, účinky jsou pak doslova ohromující,“ tvrdí doktor Andrew Jones z University of Exeter.

Vydatným zdrojem dusičnanů jsou také špenát a kapusta.

Nejste zrovna milovníkemčervené řepy? V tomhle osvěžujícím nápoji si ji zamilujete!

Nápoj z červené řepy

Co budete potřebovat:

  • 2 ks středně velké červené řepy
  • 1 ks mrkve
  • 1 ks jablka
  • 1 ks pomeranče

Řepu, mrkev, jablko a pomeranč oloupejte a rozmixujte. Nápoj můžete dolít minerálkou.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat