5 triků pro lepší paměť. Nehloupněte zbytečně

Mozek je orgán, který řídí všechny pochody v našem těle. Je vlastně takovým trenérem, který všem říká, co mají dělat. Ovšem to neznamená, že on sám nepotřebuje pravidelně procvičovat!

Tak například je dobré věnovat pozornost trénování paměti. Ruku na srdce – komu z vás se nestává, že občas marně loví v paměti jména lidí nebo si nedokáže vzpomenout, co to měl včera k obědu či na co se díval na televizi?

Jak dát tedy našim paměťovým schopnostem pořádně "do těla"?

Trik č. 1: Spěte

Tohle je asi nejsnazší, nejpohodlnější, ale také nejdůležitější část tréninku. Aby naše paměť dobře fungovala, potřebuje mozek dostatek spánku. A to znamená mezi 7 a 9 hodinami denně. Nedostatek spánku se na našem mozku podepisuje negativně – a právě jedním z „příznaků“ je děravá paměť.

Trik č. 2: Správně jezte

Ano, výživa je pro mozek klíčová. Co rozhodně zařadit do jídelníčku? Čerstvou zeleninu a ovoce, kvalitní bílkoviny, ale také potraviny bohaté na omega-3 mastné kyseliny, které podporují správnou činnost mozku. Kde je najdete? V rybách, oříškách nebo semenech. A které pochoutky prospívají naší paměti? Například brokolice, květák, celer, vlašské ořechy nebo kurkuma.

Trik č. 3: Hýbejte se

Pokud si říkáte, že sport a činnost mozku spolu jen těžko souvisí, jste na omylu. Při pohybu se v těle rozproudí krev, která okysličuje mozek a tím napomáhá jeho správnému fungování, mimo jiné i paměti. Ale to není všechno! Při sportu se rovněž v mozku uvolňuje norepinefrin, který posiluje paměťové schopnosti. Ideálně byste pro lepší paměť měli cvičení věnovat okolo 150 minut týdně (což není mnoho).

Trik č. 4: Hrajte si

Puzzle, křížovky, sudoku, hlavolamy, skládačky, logické hry nebo strategie, to vše náš mozek miluje (a většina z nás také). Takovým hrám byste se měli věnovat alespoň 30 minut denně. Tak proč nevyužít toho, že posilovat paměť jde i zábavně? Kromě toho byste svůj mozek mohli občas procvičit i jinak, například tím, že se zkusíte něco nového naučit, zkusíte si zapamatovat stanice v autobuse nebo hlavní města evropských zemí. Zkrátka mozku dávejte nové a nové výzvy.

Trik č. 5: Buďte společenští

Člověk je společenský tvor a samota mu nesvědčí. Několik studií prokázalo, že lidé, kteří svůj čas tráví s přáteli (nebo zkrátka obklopeni lidmi), mívají ve stáří lepší mentální schopnosti než ti, kteří prožili život o samotě. Dobrá nálada, rozhovory s ostatními apod. našemu mozku zkrátka dělají dobře. I naší paměti!






Celkem 10 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat