7 jídel, která vám narušují spánek. Co si nedat k večeři?

Za potíže se spánkem může stát celá řada příčin. Napadlo vás ale někdy, že je může způsobovat i to, co jsme měli k večeři? A že negativní vliv na spánek mohou mít také potraviny, které jsou považovány za jedny z nejzdravějších?

Které pochoutky je lepší servírovat tělu k obědu, nikoli k večeři?

1. Brokolici, květák, kapustu, zelí

Začněme hned několika zástupci takzvaných superpotravin. Tahle zelenina našemu tělu prospívá jako málokterá. Mimo jiné i velmi vysokým obsahem vlákniny. A právě ten může stát za naším převalováním se v posteli a neschopnosti usnout. Nerozpustná vláknina dá našemu zažívání při trávení pořádně zabrat. A tak zatímco vy už budete toužit propadnout se do říše snů, vaše tělo bude pořádně probuzené a v plné práci.

2. Červené maso

Ačkoli si spousta z nás ráda dopřeje k večeři steak, může se stát, že po něm nebudeme usínat zrovna nejlépe. Podobně jako u zeleniny z bodu prvního bude mít vaše tělo co dělat, aby ho strávilo.

3. Rajčatovou omáčku

Těstoviny s rajčatovou omáčkou k večeři jsou takovou klasikou (nejen) českých domácností. Jenže ne každý po nich usne jako špalek. Lidem s citlivějším žaludkem totiž může přirozená kyselost rajčat způsobit pálení žáhy a podrážděné zažívání, které je ruší od spánku. Raději zkuste příště jiný recept.

4. Sýry a salámy

Pokud jste milovníkem sýrů a uzenin, pak si možná také večer dopřáváte jakési „sýrové prkénko“ doplněné nějakou italskou či francouzskou klobáskou či šunkou. Jenže právě tyto produkty obsahují tyramin, látku, jež u citlivějších lidí mimo jiné způsobuje větší bdělost, a tak odvádí od sladké říše snů.

5. Hořká čokoláda

Nedáváte si na noc kávu, aby vás od spánku neodváděl kofein? Ovšem pokud si dopřejete například kvalitní hořkou čokoládu s vysokým obsahem kakaa, bude mít tahle dobrota podobný efekt.

6. Káva

A když už jsme ji zmínili, nemůžeme ji vynechat. I když jste přesvědčeni, že po kávě nemáte problém usnout, i tak kofein narušuje kvalitu vašeho spánku – zůstává totiž v těle několik hodin, a tak i když po svém oblíbeném šálku kávy usnete, spánek není tak tvrdý a neposkytuje vašemu tělu takovou regeneraci, jakou by mohl.

7. Alkohol

Sklenička na dobrou noc je mýtus, který se stále nedaří vyvrátit. Ano, po alkoholu se můžete cítit ospalí, ale rozhodně po jeho konzumaci nenastává kvalitní a osvěžující spánek. Tak na to pamatujte!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat