Zažeňte zimní splín něčím na zub. Tahle jídla vám pomůžou

Podzim a zima jsou na naši psychiku poměrně náročnými obdobími. A není divu – světla ubývá, sluneční paprsky často nevídáme, zato na nás padá šeď mraků a ke všemu se přidává předvánoční stres.

Ačkoli to odborníci rozhodně nedoporučují, řada z nás řeší vypjaté situace jídlem. Jenže to se může negativně promítnout do naší postavy i na našem zdraví. Naštěstí je tu řešení! Tučná a sladká jídla, která stejně žádný splín nevyřeší, nahraďte dobrotami, které prokazatelně zlepšují náladu (a nezatěžují organismus).

Po čem nejlépe sáhnout?

Chřest

I když není zrovna sezóna, dá se tahle dobrota sehnat i nyní. A je to dobře! Chřest obsahuje tryptofan, který pozitivně ovlivňuje produkci serotoninu, jehož nedostatek může vést ke špatné náladě, smutku, úzkostem a depresím.

Banány, brokolice…

Čerstvé ovoce a zelenina jsou obecně zásobárnou obrovského množství důležitých vitaminů a antioxidantů. Teď na podzim a v zimě byste rozhodně neměli přehlížet například banány (jsou všude k sehnání a co víc, často patří k nejlevnějšímu ovoci v supermarketu). Jsou napěchované vitaminy skupiny B, které hrají důležitou roli v ovlivňování naší nálady. To samé platí i o zmíněné brokolici.

Ryby

Ačkoli spousta z nás jí ke štědrovečerní večeři kapra, neměli bychom s rybami čekat až do Vánoc. Obsahují totiž omega-3 mastné kyseliny, které zvyšují produkci již zmíněného serotoninu, ale také jeho „kolegy“ dopaminu. Ten mozek vylučuje, když se mu děje něco velmi příjemného (třeba při orgasmu). O důvod víc, proč si dopřát lososa, kapra, makrelu nebo třeba obyčejné sardinky a mnoho dalších zástupců rybí říše.

Zelený čaj

Každému je jasné, že kofein nebo tein zvyšuje přísun energie a zlepšuje náladu. Ale sypat do sebe jedno kafe za druhým není pro náš organismus úplně optimální. Nahraďte pár šálků kávy zeleným čajem! Získáte s ním i důležité antioxidanty, které podpoří činnost organismu. A navíc vám nebude hrozit, že se tak rychle předávkujete kofeinem.

Hořká čokoláda

Mlsání povoleno! Tedy s mírou, a jen pokud si dopřáváte hořkou čokoládu s vysokým obsahem kakaa (alespoň 70 %). Ta totiž obsahuje již zmíněný tryptofan, který vašemu mozku (a tím pádem i vaší náladě) udělá moc dobře.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat