Bezpečná míra kouření neexistuje. Zabíjí i jedna cigareta denně

Riziko předčasného úmrtí je výrazně vyšší i u člověka, který omezí kouření na jedinou cigaretu denně. Ve srovnání s osobou, která si nezapálí nikdy, je ohrožen náhlým úmrtím z nejrůznějších příčin. Něco jako bezpečná míra kouření tak neexistuje a zabíjet může i labužnické kouření.

Doktorka Maki Inoue-Choi z amerického Národního onkologického institutu provedla analýzu rozsáhlého vzorku kuřáků a nekuřáků čítající více než 290 tisíc dospělých.

„Jedinci, kteří vykouřili méně než deset cigaret denně, byli ve srovnání s nekuřáky mnohem více ohroženi předčasným úmrtím na různé příčiny, ale vyšší riziko existuje také u osob, které vykouří jedinou cigaretu denně. Nejsilněji souvisí kouření samozřejmě s úmrtím na následky rakoviny plic,“ vysvětluje doktorka Maki Inoue-Choi.

Z její studie také vyplývá, že čím dříve mladý člověk s kouřením přestane, tím výrazněji sníží veškerá rizika předčasného úmrtí. Bývalí kuřáci jsou však stále výrazně víc ohroženi předčasným úmrtím než totální abstinenti, kteří si nezapálili nikdy.

Nejde jen o plíce

Každý ví, jak moc kvůli kouření trpí plíce (až 80 % všech nádorů na plicích vznikne v důsledku kouření). Ale ty zdaleka nejsou jediným orgánem, který cigaretami zabíjíme! Které orgány kvůli našemu hloupému zlozvyku ještě trpí?

1. Kůže

Všimněte si, že pokožka kuřáků má nezdravý odstín, často milovníci cigaret bojují s tmavými kruhy pod očima, hlubokými vráskami, ztrátou elasticity kůže, větším množstvím strií… Ovšem také se u nich ve větší míře vyskytuje rakovina kůže, bradavice nebo lupénka.

2. Děloha

Kuřačky poškozují svým zlozvykem své reprodukční zdraví. Mívají častěji problém s plodností, ale také se u nich více vyskytuje mimoděložní těhotenství. Mimochodem, to platí i pro bývalé kuřačky, jež s cigaretami přestaly několik let před snahou počít dítě.

3. Penis

Kuřáci jsou v porovnání s nekuřáky mnohem méně výkonní. Nedosahují erekce tak rychle jako ti, kteří cigaretám nepropadli, o kvalitě a výdrži erekce ani nemluvě.

4. Oči

Kuřáci jsou také často pacienty oftalmologů. Vyskytují se u nich častěji poruchy zraku, jako je makulární degenerace, katarakta, šedý zákal, diabetická retinopatie nebo syndrom suchého oka.

5. Játra

Nemyslete si, že játra ničí jen alkohol! Cigarety se na nich také nepěkně podepisují. Téměř polovina případů rakoviny jater souvisí s kouřením – jen pro srovnání, jen 21 % případů tohoto onemocnění byla spojována s hepatidou C, 16 % s obezitou, 13 % s hepatitidou B a 10 % s alkoholem (ten vám zničí játra jinak, i když také spolehlivě...).







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

196 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:28
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:55

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat