Sedavé zaměstnání neničí jen záda. Roste po něm i zadek

Vykonáváte kancelářskou práci a osm hodin denně trávíte na židli? Tenhle způsob výdělku vám maří všechny diety! Výsledky nové vědecké studie totiž prokázaly, že nadmíra sezení zvětšuje lidské tělo. Tady jsou podrobnosti!

Poctivě dodržujete zdravou stravu, občasnému sportu se také nevyhýbáte, a přesto máte pocit, že zadní partie se vám nebezpečně zvětšují? Možným viníkem není žádná „vyšší moc“, ale obyčejná židle!

Novodobý nepřítel hubnutí

Že dlouho sedět je nezdravé pro záda, o tom se mluví už dlouho. Ale že vám kvůli tomu doslova „roste zadek“, to je tedy novinka. Na základě vlastního průzkumu to tvrdí tým izraelských vědců pod vedením profesora Amita Gefena z univerzity v Tel Avivu. Odborníci provedli sérii pokusů, kdy umístili vrstvu tukových buněk na dva kusy elastické látky. Jednu zatížili, aby tím stimulovali tlak (jako při sezení), druhou nechali volně položenou. Jak to dopadlo?

Šok střídá překvapení

Už za 14 dní obsahovala skupina buněk „pod tlakem“ mnohem více tuku. Za měsíc se zvětšila dokonce o celých 50 procent! Samozřejmě na rozdíl od druhé skupiny, která zůstala po celou dobu průzkumu uvolněná.

„Buňky reagují na prostředí okolo sebe. Tukové buňky produkují větší množství tuku a rychlejším tempem, pokud je vystavujeme statickému přetěžování,“ uvedl Amit Gefen v tiskové zprávě. Tím nepřímo naznačil, že kdo sedí dlouho, ten rozhodně nemá křivky podle svých představ. Hlavně zezadu!

Jak nemít ze zadku placku z tuku?

Pokud jste i vy osm a více hodin v práci „přikovaní“ za stolem, je třeba důsledněji hlídat svůj jídelníček. Patříte totiž do rizikové skupiny! Neměli byste zapomínat ani na pravidelný pohyb, protože ten je podle odborníků nejlepší zbraní proti obezitě. Je tu vlastně ještě jedna možnost – změnit svou práci. Ovšem to si může málokdo dovolit!

Takže co, až bude dnes „padla“, skočíte do tepláků a hurá cvičit? Čistě pro jistotu…







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat