Konzumace chilli prodlužuje život

Požívání kapsaicinu – pálivé látky obsažené v plodech paprik a chilli – skutečně souvisí se snížením rizika předčasného úmrtí. Jinými slovy podle vědců z USA prokazatelně souvisí konzumace chilli s prodloužením života. Jedinci, kteří si dopřávají kapsaicin v potravě pravidelně, se dožívají delšího života než ti, kdo se pálivým pokrmům vyhýbají zcela.

Riziko předčasného úmrtí bez ohledu na ostatní rizikové faktory se jen v souvislosti s konzumací chilli sníží o 12 procent. A nejvíce pak toto koření snižuje riziko infarktu a mrtvice.

A pozitivní účinky nemusí mít jen kapsaicin, i když byly prokázány v předchozích letech v řadě studií, ale osoby konzumující chilli můžou také vykazovat obecně prvky chování, které jsou prevencí kardiologických onemocnění i předčasného úmrtí.

„Z rozsáhlého výzkumu vyplývá, že osoby konzumující chilli umírají předčasně o dvanáct procent méně než osoby, které nekonzumují chilli (kapsaicin) vůbec,“ píše odborný časopis Plos One. A výsledky jsou konzistentní, i když se do analýzy zařadí další rizikové faktory jako míra pohybu, úroveň vzdělání a jiné socioekonomické faktory.

Když to přeženeme

Jak se zdá, chilli papričky jsou opravdu univerzálním pomocníkem, jehož bychom na své talíře měli pouštět co nejčastěji. Nejenže snižuje riziko předčasného úmrtí, ale je také prokázáno, že podporuje metabolismus a usnadňuje hubnutí. Ovšem občas se stane, že člověku s chilli ujede ruka. A pak dostanou zabrat především naše chuťové buňky.

Většina lidí ví, že pokud to přežene s chilli a nemůže pálení v ústech vydržet, je dobré sáhnout po mléku. Že je to nejlepší prostředek k tlumení účinku kapsaicinu, se ale přesvědčili také vědci. Testovali různé prostředky k tlumení pálivosti a zjistili, že mléko a mléčné výrobky obsahují bílkovinu, která účinně kapsaicin nahrazuje na receptorech a tím jeho účinky tlumí.

Cukr také pomáhá, ale není tak účinný. Ideální variantou je pak zmrzlina nebo sladké mléko, jež znají Indové, kteří sladké mléčné nápoje k extra pálivým jídlům nabízejí.

Kdo se někdy předávkoval chilli papričkami a zažil muka příliš velké dávky kapsaicinu, ví také dobře, že situace se jenom zhorší pitím vody či alkoholu. Je to vůbec nejhorší věc, jakou člověk může udělat. Zapít pálení v ústech vodou či pivem pálivost několikrát znásobí.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat