Jak na naše tělo působí meditace?

O transcendentální meditaci zastavující myšlení hovoří jako o řešení všech neduhů a problémů již prastará východní medicína a mnoho náboženství a filosofií starověku. Dodnes ji praktikují buddhisté, hinduisté, jogíni a stoupenci jiných proudů, ale teprve posledních dvacet let si jí všímá také moderní medicína. A potvrzuje tisícileté poznatky. Meditace může eliminovat negativní účinky stresu a dokonce tišit záněty v těle.

Vědci z Georgetownu v experimentálním výzkumu testovali účinky transcendentální meditace zaměřené na přítomný okamžik a odpojené od toku myšlenek. A zjistili, že po jejím praktikování klesne výrazně hladina stresového hormonu v krvi a také počet zánětů v tkáních.

„Meditace zaměřující pozornost jedince na přítomný okamžik je relativně levná metoda léčby a naše objevy posilují poznání, že může zlepšit odolnost vůči stresu,“ tvrdí doktorka Elizabeth Hogeová z Georgetown University.

Meditace snižuje hladinu stresového hormonu kortizolu v krvi a také hladinu zánětlivých bílkovin IL-6 a TNF-α v tkáních. Stres naopak jejich hladinu zvyšuje.

Nepřítel bolesti

Nejen se stresem a záněty si ale umí meditace poradit. Kanadská studie prokázala, že je účinnou také v případě, že potřebujete ulevit od bolesti.

Odborníci z Montreal University sledovali mozky osob, které praktikují zenovou meditaci pravidelně a které naopak neprováděly podobné techniky nikdy. A lidé ze skupiny zenové meditace měli silnější a hustší oblast známou jako čelní cingulární lalok kůry mozkové. Ta právě vnímání bolesti řídí.

„Skrze trénink zenové meditace dochází k zesílení určitých oblastí kůry mozkové a to také vysvětluje, proč tito lidé vnímají bolest méně intenzivně,“ tvrdí doktor Joshua A. Grant z Montreal University.

Meditační praktiky by se podle něj měly stát součástí obecné léčby bolesti zvláště u osob vyššího věku, u nichž dochází ke snížení hustoty a síly mozkové kůry.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:27
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:12
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:01

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat