Sedavé zaměstnání urychlí stárnutí o 8 let

Sedavé zaměstnání je vskutku velmi zhoubné pro lidské zdraví. Podle kalifornských vědců žena, která denně stráví sezením na židli deset hodin, zestárne o osm let rychleji. Jinými slovy, ve čtyřiašedesáti její tělo odpovídá tělu dvaasedmdesátiletého jedince. A sedavé povolání také zvyšuje riziko rakoviny, diabetu a chorob srdce.

Vědci ze San Diega sledovali buňky patnácti set žen ve věku čtyřiašedesát a víc let. Výsledky pak vztáhli k tomu, jak moc žena sedí během dne a jaký typ životního stylu vede. Z analýzy je patrné, že sedavé povolání zrychlí proces stárnutí tak, že buňky vypadají v průměru o osm let starší, než kolik ve skutečnosti opravdu mají.

„Jen půl hodina rychlé chůze, zahradničení či jízdy na kole ale stačí na to, aby se negativní důsledky sedavého povolání omezily. Ženy, které seděly dlouho během dne, ale každý den se aspoň půl hodiny aktivně pohybovaly, neměly kratší telomery,“ tvrdí autoři ze San Diega. Právě délka telomer – ramen chromozomů – se s věkem zkracuje.

„Náš výzkum dokazuje, že buňky stárnou rychleji, když má člověk sedavý životní styl. Chronologický věk neodpovídá biologickému věku,“ vysvětluje doktor Aladdin Shadyab z University of California v San Diegu.

Neviňme jen kancelář

Práce, při které sedíme celý den na židli, však není jediným nepřítelem našeho mládí. K předčasnému stárnutí mohou přispět i další faktory, například...

...postel

Je to paradox – pokud spíte nedostatečně, přispíváte k riziku závažných onemocnění, které vás ohrožují na životě. Ovšem pokud to se spánkem přeháníte (a dopřáváte si ho i více než 10 hodin denně), podle jedné ze studií si také zkracujete život. Takže jděte zlatou střední cestou a spěte přibližně 7 až 8 hodin.

A aby toho nebylo málo, příliš hrubé povlečení, především na polštáři, zatěžuje pokožku a přispívá ke vzniku vrásek... Tak si dopřejte nějaký ten luxus a pořiďte si povlečení co nejjemnější, třeba saténové.

...přílišná štíhlost/obezita

Především ve středním a pozdějším věku ženám vyhublost neprospívá. Jejich tělo totiž není dostatečně připraveno na případný boj s nemocemi, tak jako je tomu u žen s normální postavou. Takže se nebojte nabrat nějaké ty zásoby, ale pozor, nepřehánějte to, protože obezita také zkracuje život, přispívá totiž ke vzniku celé řady závažných onemocnění, včetně kardiovaskulárních či cukrovky 2. typu.

...sluchátka

Je prokázáno, že lidé (včetně těch velmi mladých), kteří poslouchají ve sluchátkách hlasitě hudbu, poškozují svůj sluch. A to je také cesta k předčasnému stárnutí. Proto se vyplatí snížit volume na minimum. Jestliže totiž jednou dojde ke zhoršení sluchu, člověk hůře udržuje kontakty se svým okolím a dostává se do izolace, což znamená...

...osamělost

Ano, i sociální izolace zkracuje život, a přispívá tedy k předčasnému stárnutí. Lidé bez rodiny a přátel totiž nemají tak vysokou kvalitu života jako jejich vrstevníci, kteří jsou neustále někým obklopeni. Nepečují o sebe tolik, navíc pokud by se u nich objevila nějaká nemoc, měli by větší tendenci zanedbávat příznaky či léčbu.

...polotovary, konzervovaná jídla apod.

Souvislost mezi zdravým životním stylem, respektive výživou, a dlouhým životem není třeba zdůrazňovat. Ale nezaškodí si ji připomenout. Pokrmy, kterými zásobujeme své tělo, by měly být především z čerstvých surovin, tedy žádné polotovary a spol. Chemikálie v nich obsažené totiž výrazně přispívají ke stárnutí organismu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat