Zimní splín? Naučte se deset kroků k úsměvu

Právě v tomto období dosahuje zimní splín svého vrcholu. Jsme bez nálady, padáme únavou, ploužíme se, bojujeme s bacily, slunce už jsme neviděli kolik dní… Ke smíchu či úsměvu máme jen pramálo důvodů. Jak se nenechat zimou úplně „semlít“? Je to snazší, než si myslíte!

Krátké dny či mrazivé počasí samozřejmě neovlivníme. A tak je potřeba zaměřit se na to, co ovlivnit dokážeme. Stačí pár malých změn, abychom se i v zimě cítili skvěle a nepodléhali nekonečnému splínu.

Vpusťte světlo

Krátké dny a nedostatek slunečního záření jsou pro lidskou psychiku poměrně nepříznivé faktory. A tak je potřeba využít naplno každého paprsku a každého zdroje světla, který máme. Roztáhněte závěsy či žaluzie a vpusťte do bytu co nejvíce přirozeného světla. I když je obloha šedivá, pořád nám bude líp, než když v pološeru svítíme zářivkami. Naštěstí nežijeme v oblastech, kde den v zimě trvá maximálně pár hodin. Tak přirozeného světla využijte na maximum!

Vyrazte do přírody

Že vás mrazivé počasí k procházce zrovna neláká? Stejně vyrazte! Stačí 30 minut pohybu na čerstvém vzduchu a zajistíte si dostatek serotoninu (hormonu, který ovlivňuje naši dobrou náladu) po celu zimu. Mimochodem, oněch 30 minut byste měli venku strávit i v ty dny, kdy nesvítí slunce – přirozené světlo je pořád prospěšnější než to umělé!

Dopřejte si masáž

Studie Miamské univerzity potvrdila, že při masáži stoupá v těle hladina serotoninu. A ten v zimě potřebujeme jako sůl. Že zrovna nemáte možnost vyrazit každý týden do masážního salonu? Nevadí! Počítá se i domácí masírování partnerem či partnerkou (které navíc úžasně sbližuje, takže se můžete svézt na vlně dalších „příjemných“ hormonů).

Milujte se

A když už jsme u toho sbližování, je jasné, že sex dokáže vykouzlit úsměv na rtech prakticky každému. Však to potvrdila celá řada studií – páry, které se často milují, jsou šťastnější. Bez ohledu na roční období!

Dejte si do těla

A pohyb ještě jednou, i když tentokrát trochu jinak. Ano, i sport dokáže nalít energii do žil a vykouzlit úsměv na rtech! Mohou za to samozřejmě hormony, které se nám během pohybu vyplavují do těla. Pokud tedy stále váháte s návštěvou fitness centra, máte další důvod, proč ji neodkládat.

Naplánujte dovolenou

Že je léto ještě daleko? No a co! Pokud už nyní víte, že jeho část zase strávíte u moře (nebo na horách, v lesích apod.), pěkně dovolenou naplánujte. Už jen samotné myšlenky na oddech a krásné časy, které léto skýtá, dokáží navodit dobrou náladu.

Vyrazte do společnosti

Potřebujete se zaručeně pobavit? Pak obvolejte kamarády a běžte si sednout na vínko, na večeři, pozvěte je na návštěvu… Zkrátka se obklopte lidmi, které máte rádi a kteří vás nabijí pozitivní energií. Úspěch zaručen!

Uspořádejte byt

V zimě přímo toužíme trávit co nejvíc času někde, kde je nám příjemně. A to většinou bývá doma. Abyste svůj byt proměnili v opravdovou zimní oázu, kam budete moci utéct před mrazy a splíny, dejte mu novou tvář! Samozřejmě tím není myšleno vyměnit nábytek apod., ale často stačí jen nově uspořádat vybavení, případně koupit maličkosti, které přímo symbolizují pohodlí (proč se nerozmazlit měkoučkým plédem nebo novými polštářky na gauč).

Pořádně spěte

Sice nemáme ten luxus jako některá zvířata, jež celou zimu jednoduše zaspí (i když je to lákavá myšlenka), ale na spánek bychom zapomínat neměli. Má na naši náladu mnohem větší vliv, než bychom si mohli myslet! Nedostatek spánku přispívá ke stresu a depresím. A tak si pohlídejte, abyste svému organismu dopřáli 8hodinový odpočinek každou noc.

Přemýšlejte o jídle

Nezdravé pokrmy a přejídání rozhodně nejsou cestou ke šťastnější zimě. Je nutné přemýšlet, co si v tomto období nakládáme na talíř (i s ohledem na naši zkoušenou imunitu). Naštěstí existují potraviny, které více než jiné dodávají tělu ty správné látky, jež účinně bojují se zimní splínem. Které to jsou? Tak například červen řepa, chřest, kokos, heřmánkový čaj nebo tmavá čokoláda s vysokým obsahem kakaa.

Hlídejte si také dostatečný příjem vitaminu D, kterého má v zimě většina lidí nedostatek a jehož deficit může podle nejrůznějších studií přispívat ke vzniku depresí.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
87 Příspěvků
Poslední příspěvek 1.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat