Proč ženám po padesátce ochabuje paměť?

Nedávno se v médiích objevila zpráva o tom, že ženská schopnost vykonávat více činností najednou, je ovlivněna estrogenem. Jeho hladina v menopauze začíná klesat a kvůli tomu ženy o svou přednost před muži přicházejí. Jenže nový výzkum z Kalifornie naznačuje, že s poklesem estrogenu klesají u žen celkově kognitivní funkce.

Psychoneurologové z Brandeisovy univerzity a Kalifornské univerzity v Los Angeles prokázali, že mezi pětačtyřicátým a pětapadesátým rokem života ženy poklesnou kognitivní funkce o pět procent. A verbální epizodická paměť o dvě procenta.

„Naše výsledky poskytují silné dlouhodobé důkazy o kognitivním stárnutí žen středního věku,“ tvrdí autoři v odborném časopise Plos One.

Ke kognitivnímu úpadku žen tedy dochází podstatně dříve, než odborná literatura dodnes uváděla.

Kdo zapomíná víc?

Ačkoli u žen klesají kognitivní funkce i schopnost pamatovat si po menopauze, pořád jsou na tom ve srovnání se svými mužskými protějšky o něco lépe. Podle výzkumu Norské univerzity vědy a techniky v Trondheimu totiž pánové zapomínají více než ženy prakticky po celý život.

Bez ohledu na to, jestli jsou mladí, nebo staří, muži zapomínají více než ženy. Ty by se tak měly smířit s tím, že jejich protějšky si prostě nepamatují narozeniny příbuzných a výročí svatby. A pokud chtějí ženy přece jen volit muže méně zapomětlivého, pak by se měly řídit jeho vzděláním. Čím je vyšší a čím je muž inteligentnější, tím zapomíná méně.

Bylo velmi překvapující sledovat, že muži zapomínají více než ženy. Ale ještě více nás překvapilo, jak moc jsou v tomto ve srovnání s ženami horší,“ tvrdí profesor Jostein Holmen z univerzity v Trondheimu.

Podle výsledků jeho výzkumu přitom mezi muži nebyl veliký rozdíl – v zapomnětlivosti – ať už jim bylo třicet nebo šedesát. „Výsledky byly téměř shodné,“ tvrdí profesor Holmen.

Proč mají muži s pamětí a vzpomínáním více problémů, se však norskému týmu nepodařilo zjistit. Alespoň zatím.

Lidé, kteří mají nejvyšší vzdělání, zapomínají nejméně, zatímco nejvíce naopak zapomínají lidé s nejnižším dosaženým vzděláním,“ dodává profesor Holmen s tím, že paměť se výrazně začne zhoršovat u obou pohlaví po šedesátce a také u osob s depresemi a psychickými chorobami.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

69 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:18
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:14
45 Příspěvků
Poslední příspěvek 5:28

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat