Dehydratace hrozí i v zimě. Jak dodržet pitný režim?

Mrazivé dny nás svádí k pití svařeného vína, grogu a jiných nápojů na zahřátí. Myslíte si ale, že je potřeba správný pitný režim dodržovat jen v létě? Omyl. V mrazivých dnech hrozí dehydratace více, než se zdá. Co, jak a kdy pít v zimě?

„Jít tzv. svařákovou cestu, tedy chodit mezi stánky a popíjet ne jednu, ale více sklenic svařeného vína, případně grogu či punče, nedoporučuji. Vůbec, jakýkoliv alkohol konzumovaný v třeskutých mrazech je nebezpečný, zejména konzumovaný venku,“ upozorňuje nutriční terapeutka Olga Mengerová.

Zmíněný alkohol sice láká, ale může být zrádný. Chvilkově nás zahřeje, ale tělo dehydratuje. V zimě totiž nejsme jen venku, ale především v často přetopených kancelářích či bytech. Tělo proto potřebuje dostatečný přísun tekutin. V chladném vzduchu se většinou sice méně potíme, ale zase více vody ztrácíme dýcháním.

Kolik a co pít?

Dospělí by v chladných dnech měli vypít denně přibližně 20 - 30 ml tekutiny na kilogram své hmotnosti. Sedmdesátikilový člověk by tak i v zimě měl vypít přibližně 2 litry. Pokud ovšem vyrazí třeba na běžky, spotřeba by měla být vyšší i navzdory nízkým teplotám.

Správný pitný režim ovšem nezávisí jen na množství, ale také na tom, kdy a co vypijeme. Pokud si dáme sklenici vody, až když máme žízeň, už je pozdě. Žízeň je totiž první známkou dehydratace.   

Po procházce venku bychom měli tělu vždy dopřát dostatek tekutin. Vedle čaje na zahřátí je ideální pramenitá voda a nejlépe pokojové teploty. Čistá voda by měla tvořit zhruba 90 % denního příjmu tekutin. Nemusíme se ale bát ani slazených nápojů, pokud tomu uzpůsobíme výdej energie. V případě nedostatečného pitného režimu v těle nefunguje správně látková výměna, problémy mohou být i s trávením. Nezdravé je ovšem vypít velké množství tekutin najednou. Rozhodně není dobré vypít více než litr tekutiny během jedné hodiny.

Důležité desatero

Desatero pravidel správného pitného režimu v zimě:

  1. Vypijte denně dostatek tekutin (cca 2–3 litry podle fyzické aktivity).
  2. Káva, černý čaj a alkohol se do pitného režimu nepočítají.
  3. Mléko, cappuccino či kakao jsou spíše jídlem, než nápojem.
  4. Nečekejte, až dostanete žízeň – to už vám tělo hlásí dehydrataci.
  5. Při zimním sportu, pobytu v přetopených místnostech či sauně zvyšte příjem tekutin.
  6. Základem pitného režimu je pramenitá voda, udržujte ale pestré složení tekutin (např. čaje či ovocné nebo zeleninové šťávy, případně jiné nealkoholické nápoje).
  7. Teplý čaj je lepší než svařené víno či grog.
  8. Pijte průběžně po celý den, nesnažte se to dohnat večer.
  9. Polévka se sice do pitného režimu počítá, ale také přidá kalorie.
  10. Pozor na horké nápoje, mohou popálit nejen ústa, ale také jícen či žaludek.






Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:36
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat